-

Íme az igazság: ezért nem volt jelen Müller Cecília a sajtótájékoztatón!

Müller Cecília országos tisztifőorvos arcát, hangját mindenki ismeri az országban, amióta a koronavírus-járvány elkezdődött.

Az operatív törzs napi sajtótájékoztatóinak állandó résztvevője a tisztifőorvos asszony, aki azonban ma – nagy meglepetésre – nem volt ott a negyed 12 körül elkezdődött sajtótájékoztatón. Az őt helyettesítő NNK-osztályvezető elmondta: a koronavírusban elhunytak 6 százalékának semmilyen alapbetegsége nem volt, ami 75 embert jelent az 1259 elhunytból.

A találgatások megelőzése érdekében a tájékoztató azzal indult, hogy közölték: Müller Cecília hivatali elfoglaltsága miatt nem tudott ott lenni, de holnap már csatlakozik a csapathoz.

Galgóczy Ágnes, az NNK osztályvezetője helyettesítette Müller Cecíliát, s – a szokásoknak megfelelően – a friss járványügyi adatokkal kezdte a tájékoztatást.

Az elhunytakról azt mondta: az 1259 elhunyt 6 százalékának semmiféle alapbetegsége nem volt. A magyarországi halálozások száma nem több, mint az elmúlt 10 évben – tette hozzá.A tájékoztatón elhangzott: az őszi-téli időszakban rendelkezésre áll az influenza elleni oltás. Az influenza változékony vírus, ezért minden évben más-más törzsek kerülnek be, a WHO megállapítása alapján. Mind a 3, mind a 4 komponensű oltóanyag hatékony, a 4 komponensűbe egy plusz influenza B- törzs kerül be.

Az influenza elleni oltást a háziorvosoknál kell kérni, mindenkinek ingyenes.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy a védelmi intézkedések megszegése miatt 26 esetben kellett intézkedni az elmúlt 24 órában.

Azok közül, akik a tömegközlekedésben nem viseltek maszkot – összese 16 ilyen intézkedés volt – 15 embert figyelmeztettek, egy emberre helyszíni bírságot szabtak ki. Éttermekben, üzletekben 10 alkalommal kellett intézkedni, figyelmeztetéssel zárult minden eset.

A tranzitforgalom ellenőrzésekor 29 esetben kellett intézkedni: 28 helyszíni bírság, 1 szabálysértési feljelentés volt.

A magyar–ukrán határon holnaptól megnyitják 7 és 19 óra között a barabási határátkelőt holnaptól.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (2162) elgondolkodtató (141) érdekességek (1226) fejtörő (73) megható (279) megrázó (68) recept (446) viccek (141)

Translate