-

Ha neked is ez a furcsa elváltozás látható a körmödön, azonnal keresd fel az orvost, mert ez lehet a következménye!

A körmök alakja, színe, épsége sokat elárul tulajdonosának egészségi állapotáról, sőt a köröm hordozhat örökletes információkat is; elemzése révén a hozzáértő szem még azt is megállapíthatja, hogy a szülők milyen betegségben szenvedtek.

A körmök azonban nemcsak a fizikai hogylétről tudósítanak, hanem tájékoztatnak az ember személyiségéről. Ugyanis az egészség és a temperamentum összefüggenek, ezért bizonyos körömtípusok érzelmi jellemzőknek felelnek meg.

Gyakori tünet a körmön az apró fehér csík vagy pöttyök megjelenése. Túl azon, hogy esztétikai szempontból sem szerencsés, hátterében mindig valamilyen hiánybetegség húzódik meg. Jellemzően az alábbi vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek valamelyikének elégtelen bevitele okozza a bajt.


Lássuk milyen betegségek állhatnak bizonyos “tünetek” hátterében!


1. Hideg kéz

Számos oka lehet, ha folyton hidegek a végtagjaink. A rossz vérkeringés, a legyengült immunrendszer, és a rosszul működő pajzsmirigy is okozhatja, hogy végtagjaink állandóan hidegek. Fogyasszunk több halat, algát, garnela rákot, burgonyát.


2. Hámló, száraz bőr

Okozhatja ekcéma, kiszáradás, vitaminhiány, de az időjárási változások is. A probléma megoldása érdekében próbáljunk minél több vörös húst, csukamáj olajat, tejszínt, vajat és tejet fogyasztani.


3. Törékeny, vékony körmök

Ha valakinek nagyon lágy és törékeny a körme, lehetséges, hogy magnézium hiánnyal küzd. Ez az állapot a töredezett körmökön kívül magas vérnyomást, szorongást, izomfájdalmat, és gyengeséget is okozhat. Fogyasszunk minél több sötét leveles zöldséget, halat, teljes kiőrlésű gabonát, és szárított gyümölcsöt.
4. Körmön lévő fehér foltok

Ha rendszeresen és nagyon foltosodik a körmünk, az minden bizonnyal cinkhiányt jelez. Fogyasszunk tengeri gyümölcsöket, spenótot, kesudiót, babot, gombát.


5. Pikkelyes, zsíros bőr

Okozhatja ekcéma, rosacea, vagy B2-vitamin hiány is. Együnk szóját, spenótot, joghurtot, répaféléket, pulykahúst.


6. Repedezett nyelv

Sajnos ez az állapot nem csak csúnya, hanem fájdalmas is. Okozhatja B-vitamin hiány, ezért érdemes minél több halat, zöldborsót, avokádót, mogyorót és napraforgómagot fogyasztani.


7. Korai őszülés

B12-vitamin hiánya okozhatja. Pótoljuk ezt lazac, fehérhúsok, és joghurt fogyasztásával.


8. Fájdalmas nyelv

Folsav hiány okozhatja. Az emberi szervezetnek naponta 400-600 mikrogramm folsavra van szüksége. Sötét leveles zöldségek, lencse, borsó, brokkoli, spárga fogyasztásával pótolhatjuk mindezt.


9. Túlzott izzadás

A kalciumhiány okozhat krónikus izzadást, izomfájdalmat és depressziót is. Télen sokkal kevesebb D-vitaminhoz és kalciumhoz jut a szervezetünk, mivel több időt töltünk bent a lakásban. Ilyenkor fogyasszunk több gombát, tejet, tojássárgát, zsírosabb tejet, és halat.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (2523) elgondolkodtató (161) érdekességek (1256) fejtörő (74) megható (284) megrázó (69) recept (466) viccek (308)

Translate