-

Neked is kidudorodik az ín a csuklódban? Akkor erről jobb, ha tudsz!

Az elmúlt 200 ezer évben az ember nagy léptekkel haladt előre evolúciós értelemben és sok-sok apró változás következett be a testében. Mindannyian az adaptáció, az evolúció, a természetes szelekció termékei vagyunk.

Még, ha őseink kívülről egészen máshogyan festettek, mint mi, sok fizikai és anatómiai tulajdonságunk egyezik velük. Ezt megerősíti az a számos kezdetleges struktúra, amely még ma is megtalálható testünk különböző pontjain.


Kezdetleges testrészek


A kezdetleges struktúrák olyan testrészek, amelyek már elvesztették funkciójuk egy részét vagy az egészet, ennek ellenére az evolúció folyamata során mégis megmaradtak. Az anyatermészet ahelyett, hogy megszüntetné ezeket a részleteket, idővel lassan megszünteti működésüket, de változatlanul megmaradnak a testünkben.

Hogy miért maradnak mégis fenn ezek a részek, miközben már nem töltenek be funkciót, az a nagy rejtélyekhez tartozik. A legtöbbjük nem árt nekünk, míg azok, amelyek valamilyen szinten befolyásolják az életünket (pl. bölcsességfog), könnyen és biztonságosan eltávolíthatóak.

A legismertebb példák az ilyen kezdetleges struktúrákra a bölcsességfogak, férfi mellbimbó, fülkagylóhoz tartozó izom a halántékon,  féregnyúlvány, mandulák. Az egyik ínt és izmot is ide lehet sorolni, amelyet ha nem látsz magadon, akkor azt jelenti, hogy a te tested evolúciósan előrébb jár.


Egyszerű teszttel megtudhatod


Ahhoz, hogy megtudd, te hogyan fejlődtél ki, tedd a kezedet kézfejjel lefelé egy egyenes felületre. A hüvelyujjadat és a kisujjadat nyomd össze, majd emeld el a kezed fejét a felülettől, de az alkarod maradjon helyben.

Ha a csuklód közepén látod kiemelkedni az ínszalagot, akkor az alkarodban még jelen van egy kezdetleges izom, amelynek neve a hosszú tenyérizom és ezzel az ínnal kapcsolódik a csuklóhoz. Ha ezt te nem látod kiemelkedni, akkor az izom mindkét vagy az egyik kezedben hiányzik és a populáció 10-15%-hoz sorolhatod magad.

Semmi gond, ha nincs ilyen izmod, mert valójában nincs komolyabb funkciója és nincs hatása a kéz erejére sem.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (2428) elgondolkodtató (159) érdekességek (1249) fejtörő (74) megható (283) megrázó (68) recept (465) viccek (254)

Translate