-

Neked is vannak ilyen sötét foltjaid? Akkor jól figyelj, erről tudnod kell!

A bőr pigmentációja egyénenként eltérő lehet és az életkor előrehaladtával folyamatosan változhat is. Az évek során a bőr veszít rugalmasságából és természetes módon öregségi foltok jelenhetnek meg rajta, ám vannak olyan állapotok, amelyek komolyabb egészségügyi problémát rejthetnek magukban.

Létezik egy bőrelváltozással járó jelenség, az achantosis nigricans, amely esetében a bőrhajlatoknál, mint a nyak vagy a hónalj, barnás, barnásfekete elszíneződés jelenik meg.

Ilyenkor a bőr nem csak sötétedik, de vastagszik is és a tapintása ‘bársonyos’ lesz. Sokan koszossággal tévesztik össze, ám az ilyen elváltozást nem lehet letisztítani.


Érdemes vele orvoshoz fordulni.
Bár gyermek és fiatalkorban is előfordulhat, ilyenkor alapvetően jóindulatú állapotról beszélünk. Ami nagyobb aggodalomra ad okot az az, amikor 40 éves korban vagy afölött jelentkezik.


Mi lehet az oka?


- hormonális változások, pajzsmirigy problémák


- inzulin rezisztenicia


- rosszindulatú tumorok


túlzott tudatmódosító szer fogyasztás


A barna foltok megjelenése a cukorbetegség egyik korai jele is lehet, és ha időben diagnosztizálják a betegséget, az nagyban segíti a gyógyulási folyamatot, a kezelés sikerességét. A barna folt mindaddig nem veszélyes, amíg nincs mögöttes tényező, ami kiváltja.

Az acanthosis nigricans-t okozhatják egyéb betegségek is, mint az Addison-kór (hormonbetegség), Becker melanóma (a hámréteg túlzott növekedése) és egyes papillómák, bőrgyulladások. 


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (2184) elgondolkodtató (142) érdekességek (1231) fejtörő (73) megható (279) megrázó (68) recept (449) viccek (141)

Translate