-

A sötét, barnás színű vizelet valódi oka, amit nem árt, ha tudsz!

A nap folyamán a szervezetbe bevitt folyadék- és táplálékmennyiség egy sor szűrön megy át (máj, vesék), és amire nincs szükség, az például vizelet formájában távozik, így legtöbbször káros vegyi anyagok, részecskék is találhatók benne, amelyek a környezetünkből bekerülnek a testünkbe.

Normális esetben a vizelet színe enyhén sárgás színű, de a különböző ételek hatására, illetve a kevés folyadékbevitel miatt ez megváltozhat.


Ha már nagyon sárgás, barnás színűre vált a vizeletünk, akkor ennek oka a kiszáradás, így ideje, hogy gyorsan megigyunk 2–3 pohár vizet. Mivel ha nincs folyadékbevitel, a vizelet is koncentráltabb, tehát a távozni készülő salakanyagok kis mennyiségű folyadékban tudnak kiürülni.

Ha növeljük a bevitt folyadékmennyiséget és mégsem változik a vizelet színe, akkor érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis ha napokig, akár hetekig sötét, barnás a vizeletünk, az máj-, vagy veseproblémákra utalhat, de a húgyúti fertőzés miatt is végbemehet a színváltozás. Emellett még meg kell említeni a hepatitiszt, a prosztatarákot, az endokarditiszt, vagy szívbelhártya-gyulladást, mint lehetséges okokat.

Ha valaki például antibiotikumos kezelés alatt áll, abban az esetben is megváltozhat, besárgulhat a vizelete, de több hashajtó készítményben található anyagok miatt is bekövetkezhet ez.


Tünetek


A barnás sárgás színű vizelet gyakran olyan tünetekkel párosul, mint a hátfájás, a székrekedés, gyomorpanaszok, kóros fáradtság. Ezen problémákat sokszor megoldja, ha megfelelő mennyiségű vizet iszunk, ugyanakkor rostokban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztunk, amelyek segítik a vesék munkáját.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (2428) elgondolkodtató (159) érdekességek (1249) fejtörő (74) megható (283) megrázó (68) recept (465) viccek (254)

Translate