Figyeld a vizeleted! Így láthatod meg benne a vírusokat!

A vizelet színéből egyértelműen meg lehet állapítani bizonyos betegségeket. A rendszeres önvizsgálatra az orvosok folyamatosan felhívják a figyelmet, ez a vizelet ellenérzésére is kiterjed. Az alábbi cikkben segítséget adunk ahhoz, hogy a vizelet színei mit árulnak el szervezetünkről és betegségünkről.

 

A vizelet színe


A vizelet színe az első dolog amiből a legtöbb következtetés levonható. A legtöbb színváltozás a bevitt folyadék mennyiség alapján változik. A másik befolyásoló tényezője a bevitt étel, valamint még bizonyos gyógyszerek is változtathatnak a vizelet színén.


1. Átlátszó


Bizonyára túl sok vizet iszol, amely részben jó, részben pedig mégsem. Ha túl nagy a folyadékbevitel, számos tápanyag kiürül a szervezetből, ezért a halványabb sárgás vizelet a megfelelő színe az egészségnek. Ez egy másik jele is lehet a cukorbetegségnek a kísérő tünetek ilyenkor az állondó szomjúságérzet, és a gyakori vizelés. Ilyen esetben ajánlott felkeresni orvosunkat.


2. Halvány szalma sárga


Ez az egészséges vizelet színe. Mivel három szín tartozik ide, ezért ezek a mutatószámok a hidratáltság jelét mutatják. Egyes élelmiszerek is sötétíthetik a vizeletet, ilyen pl a cékla. Tudni kell továbbá, hogy minél sötétebb a vizelet, annál erősebb a szaga.
3. Sárga


Ez a szín azt tükrözi, hogy hidratált vagy belülről, azonban hamarosan kezdd el emelni a folyadék mennyiségedet, mert hamar fordítottjára fordulhat a dolog.


4. Szirup vagy barnás színű


Ha a vizeleted ilyen színűvé változik, esetleg barnás színárnyalatot tapasztalsz, az már a kiszáradás előjelei. Ebben az esetben sürgősen kezdj el nagyobb mennyiségű folyadékot inni, hogy a betegségek ne alakulhassanak ki a szervezetedben. A legtöbb májbetegnél a vizelet színe barna. Ha a máj nem működik megfelelően, a széklettel együtt ürül ki a vizeletben a méreganyag, ez okozza a barnás színt. Ilyenkor gyakori a máj gyulladása, ami fájdalmas és hosszan tartó betegséghez vezet.


5. Rózsaszín és vörös


Ha ilyen színnel találkozol a vizeletedben, kezdj el aggódni és azonnal keresd fel az orvosod. Ez ugyanis jelentheti azt, hogy valamilyen enyhébb belső vérzésed van, vagy egy súlyosabb gyulladásod, amit sürgősen kezelni kell. Okozhatja vesekő a tünetet, illetve lehet szó húgyúti fertőzésről, illetve ritkán daganat áll a háttérben.
6. Kék és zöld


Elég ritka az előfordulási aránya, a legfőbb okozói bizonyos gyógyszerek, mint a Viagra, enyhe vízhajtók és néhány antibiotikumok. Ilyenkor gennyesé válik a vizelet, és bár a gyógyszerszedés miatt természetesnek mondhatjuk, azonban mégsem az egészségünk jele. Azonnali orvosi ellenőrzést igényel!


7. Fehéres, homályos vizelet


Ebben az esetben belső gyulladásból adódóan a gyulladás és a genny a vizeleten keresztül távozik. Az állagát úgy képzeljük el mint egy gyümölcslevet, amiben a rostok darabosan találhatóak meg. A leggyakrabban ilyen vizeletet okozó betegség egyike a nemi úton terjedő betegség és húgyúti fertőzések. Természetesen ebben az esetben is orvoshoz kell fordulni!


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (1686) elgondolkodtató (111) érdekességek (1112) fejtörő (69) megható (268) megrázó (67) recept (416) viccek (134)

Translate