-

ITT az igazi szabolcsi sárgatúró receptje, ami a Húsvét lelke lesz!Egy igazi húsvéti finomság, amelynek hagyományát a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében őrzik. A sárgatúró egy olyan desszert, amelynek kifejezetten magas a tápanyagtartalma, ezért böjt ideje után kiváló éteknek számított régen és ma is.

Hozzávalóit indokolja a húsvétot megelőző 40 napos böjt, amelynek során régen állati eredetű terméket egyáltalán nem fogyasztottak. Érdemes elkészíteni és felszolgálni a húsvéti reggeli részeként, hogy izgalmasabbá és tápanyagdúsabbá tegye azt.


Szabolcsi sárgatúró recept


1 l tej

10 db tojás

3-4 evőkanál cukor (de lehet mézzel, xilittel vagy eritrittel is készíteni)

1 cs vaníliás cukor

1 csipet só


Megjegyzés:


Ízlés szerint adható hozzá mazsola, egyéb aszalt gyümölcs és fahéj is. Mi mindig két fajtát készítünk, hogy mindenki megtalálja a kedvencét: az egyik mazsolás, a másik fahéjas.


Elkészítés:


Egy nagyobb edény aljára engedj egy kevéske vizet, éppen csak lepje el az alját, majd öntsd bele a tejet és tedd fel a tűzhelyre.

Keverd el benne jó alaposan a cukrot, vaníliacukrot, sót és a fahéjat is (ha teszel bele).

Egy tálba üsd fel a 10 tojást, majd keverd el őket, ám nem kell, hogy teljesen homogén legyen.

Ha a tej már forr, akkor folyamatos kevergetés mellett csorgasd hozzá a kikevert tojásokat és addig főzd, amíg teljesen ki nem csapódik az összes fehérje. Ekkor zárd el a tűzhelyet.

Egy szűrőbe tegyél egy tiszta konyharuhát, majd öntsd át bele az edény tartalmát. Hagyd, hogy a savó legnagyobb része átcsorogjon rajta, majd ha már csak a rögök maradtak benne, akkor kösd össze a konyharuhát egy madzaggal.

Vegyél elő egy nagy fazekat, kösd rá így konyharuhában a sárgatúrót egy fakanálra, majd helyezd a fakanalat a fazék fölé, hogy a túró belelóghasson.

Egy éjszaka alatt lecsorog majd róla a felesleges savó. Ha nem eszitek meg azonnal, akkor tedd hűtőbe.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (1899) elgondolkodtató (122) érdekességek (1177) fejtörő (72) megható (274) megrázó (67) recept (433) viccek (134)

Translate