Érkezik a lehűlés! Akár 10-20 cm-es havazás is várható!Az idei áprilisra már kevés a szeszélyes jelző. Időjárásunk gyakorlatilag megbolondult, az észak-déli irányban hullámzó meridionális áramlás néhány naponta a váltogatja a telet a tavasszal, sőt néha a korai nyárral.

Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa a 24.hu-nak úgy fogalmaz, hogy amit most tapasztalunk, az a klímaváltozás hatásaként ránk váró jövő:


A KÉRDÉS CSAK AZ, HOGY EZ A GYAKRAN VÁLTOZÓ SZÉLSŐSÉGEKET OKOZÓ JÖVŐ MÁR MEGÉRKEZETT, VAGY MINDEZ MÉG »CSAK« EGY KILENGÉS AZ IDŐJÁRÁSBAN?


Nézzük, miről is van szó pontosan. Jelenleg épp egy 3-4 napos melegebb periódus végóráit éljük, a hétvége viszonylag enyhe időt hozott, a tavaszban érezhettük magunkat. Hétfő este azonban nyugatról egy ciklon éri el hazánkat, a következő napokban pedig megtapasztalhatunk mindent, amit csak február tartogathat: április közepén ez lesz már a harmadik, sarkvidéki eredetű hidegbetörés hazánkban.


10-20 centi hó


Hétfőn este nyugati irányból egy ciklon érkezik hazánk fölé, és sarkvidéki eredetű, hideg légtömeget sodor a Kárpát-medencébe. A hőmérséklet jelentősen visszaesik, a délutáni maximumok 6-7 fok körül alakulnak, ez a február elejére jellemző átlag. Borongós lesz az idő, a vastag felhőzetnek köszönhetően viszont éjjel sem esik fagypont alá a hőmérséklet, 1-5 fokos hajnalokra számíthatunk.

A felhőkből pedig országszerte bőséges csapadékra is számíthatunk, a következő három napon kisebb-nagyobb megszakításokkal jó 48 órán keresztül esik majd. Általában eső, de sok helyen jelentős mennyiségű hó is hullhat.

Kedd estétől síkvidéken Somogy és Zala megyében alakulhat ki átmeneti, de több centis hótakaró, míg a Mecsekben 10-15, a Bakonyban 20-25, az Északi-középhegységben 10-20 centi hó hullhat, de ideig-óráig a Budai-hegységben is szánkózhatunk.

Országszerte megerősödik, viharossá válik a szél, akár 80-90 km/órás lökések lehetnek, de  a Bakonyban ennél durvább szélviharok is előfordulhatnak. A meteorológus megjegyzi, hogy korábban is tapasztalhattunk havazást áprilisban, mindig is léteztek időjárási szélsőségek, ám ez most más. Néhány héten belül ez már a harmadik téli időjárási helyzet, a harmadik extrém hidegbetörés áprilisban.


Többször visszatér még a tél


A kezdődő aszályra való tekintettel a csapadék nagyon jól jön – még a hó is, mert nem kíséri fagy –, ám az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a gyümölcsösök nem ússzák meg. A ciklon péntekre kitombolja magát, felszakadozik a felhőzet, a derült ég miatt pedig péntek és szombat éjjel talajmenti fagyok várhatók.

A hétvégén átmeneti felmelegedés jön, de a tavasz még koránt sem veti meg a lábát. A jelenlegi modellek április második felére és még májusra is újabb hidegbetöréseket jósol, az időjárási helyzet tehát még jó egy hónapig kedvez a késő tavaszi fagyoknak.


Forrás

Share:
 
loading...

Népszerűek

Címkék

aktuális (1599) elgondolkodtató (101) érdekességek (1103) fejtörő (67) megható (265) megrázó (67) recept (405) viccek (133)