" FONTOS bejelentést tett az operatív törzs az oltásokról, ami sokakat érint ~ A retro klub hivatalos oldala

FONTOS bejelentést tett az operatív törzs az oltásokról, ami sokakat érintAzoknak is kötelező elfogadni a második dózisra felajánlott vakcina típusát, akik elsőre AstraZeneca oltás kaptak – jelezte a Blikknek a Koronavírus Sajtóközpont. Több külföldi országban biztonsági okból inkább más vakcinát adnak nekik.

Nem kapják meg a második dózis AstraZenecát a 60 év alattiak Németországban, helyette vagy a Moderna, vagy a Pfizer vakcinával fogják másodjára beoltani őket – döntötték el a német egészségügyi hatóságok. Azért határoztak így, mert ezt a korcsoportot fenyegeti leginkább az AstraZeneca kapcsán felmerült ritka, ám súlyos mellékhatás, az agyi vérrögképződés kialakulása.

Nem Németország az egyetlen, ahol a különböző típusú vakcinák keverésével akarják minimalizálni az AstraZeneca esetleges mellékhatásait. Az Oxfordi Egyetemen február óta folyik egy kutatás, amely az AstraZeneca és a Pfizer vakcinák felcserélhetőségét vizsgálja. A kísérlet vezetői ma bejelentették, hogy kiterjesztik a vizsgálatot a Moderna és a Novavax oltóanyagaira is.

– Mindkét kutatás célja, hogy megvizsgáljuk, lehet-e rugalmasan alkalmazni a különböző vakcinákat, azaz más-más vakcinát beadni az első, illetve a második oltás alkalmával – mondta a Guardiannak a kísérlet vezetője, Matthew Snape professzor. Mint mondta, ez már csak azért is jó lenne, mert nem okozna fennakadást az oltakozásban, ha egyik vagy másik vakcinából hiány lépne el.

– A sikerhez ki kell mutatnunk, hogy kevert vakcinákkal is el lehet érni ugyanazt az immunreakciót anélkül, hogy különösebb extra mellékhatások jelentkeznének – tette hozzá.

A német hatóságoknak nincsenek ez ügyben kétségei. A német tartományi egészségügyi miniszterek találkozóján az a döntés született, hogy minden 60 év alatti, AstraZenecával beoltott embernek a második körben Pfizert vagy Modernát ajánlanak fel. Németország (sok más országhoz hasonlóan) két héttel ezelőtt felfüggesztette az AstraZeneca használatát hatvan év alatt az agyi vérrögképződéssel kapcsolatos riadalom miatt.

– A megoldás, hogy Pfizer vagy Moderna legyen a második dózis, megfelelő védettséget ad majd az embereknek – mondta Klaus Holetschel bajor egészségügyi miniszter a DPA hírügynökségnek.

A Blikk által megkérdezett magyar oltási szakember azt mondta: az oltáskombinációkkal kapcsolatos klinikai vizsgálatok még folyamatban vannak, így szerinte erről tudományosan megalapozott információk még nem nagyon állnak rendelkezésre.

– Ameddig erre nincsenek megnyugtató adatok, addig nem tartom valószínűnek azt, hogy egy páciens kérheti majd, hogy a második oltás eltérjen az elsőtől – mondta dr. Balázs Anna, a Déli Klinika orvos igazgatója.

A Blikk megkérdezte az Operatív Törzset, hogy más országokhoz hasonlóan fontolgatják-e, hogy az oxfordi vakcinával beoltottaknak a második körben egyéb vakcinát ajánljanak fel. Érdeklődtünk afelől is, hogy a magyar állampolgárok – akik az első oltás előtt nyilatkozhattak arról, hogy elfogadják-e a felajánlott vakcinát – kötelesek-e elfogadni a második dózis AstraZenecát, ha esetleg a mellékhatásokról érkező hírek miatt elbizonytalanodnak. Ha pedig nem kötelesek elfogadni, akkor azt mikor és hol kell jelezni?

Sajnos nem állítható, hogy a magyar hatóságtól kapott válasz minden részletre kiterjedt volna, de a lényeg minden jel szerint az, hogy nem választhatjuk meg a második vakcina típusát akkor sem, ha elsőre AstraZeneca oltást kaptunk.

– Az AstraZeneca minden vizsgálat szerint jó és hatásos oltóanyag. Angliában 18 millió embert oltottak már be vele problémák nélkül – áll a Koronavírus Sajtóközponttól kapott emailben.

A brit Guardian adatai szerint az európai hatóságok április 4-ig 222 vérrögképződéses esetről szereztek tudomást, ami március 22-ig 18 halálesetet eredményezett. Ezzel szemben Európában eddig már 34 millió AstraZeneca vakcinát adtak be, tehát a mellékhatás – ha van is bizonyítható kapcsolat – igen ritka az Európai Gyógyszerügynökség szerint is.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (1691) elgondolkodtató (111) érdekességek (1114) fejtörő (69) megható (268) megrázó (67) recept (417) viccek (134)

Translate