-

Meglepő dolog derült ki a Pfizer vakcináról, amiről mindenkinek tudnia kell!Egy új brit kutatás szerint a Pfizer vakcinájának egyetlen dózisa olyan immunválaszt vált ki a szervezetből, mintha valaki átesett volna a koronavírus-fertőzésen. Emellett olyanoknak is védettséget nyújthat, akik korábban megfertőződtek a vírussal.

Nagy-Britanniában tavaly decemberben döntöttek úgy, hogy a két vakcinadózis beadása között akár 12 hétre növelik a távolságot. A szakértők akkor arra hivatkoztak, hogy elemzésük alapján biztosak benne, a Pfizer és az AstraZeneca első dózisa is nyújt valamiféle védettséget.


Nagyon erős immunválasz szinte mindenkinél


A Sheffieldi Egyetem és az Oxfordi Egyetem kutatói által készített, múlt pénteken publikált tanulmány, amelyet a brit Koronavírus Immunológiai Konzorcium támogatott, megállapította, hogy a Pfizer-Biontech vakcinájának első dózisa az emberek 99 százalékának szervezetében erős immunválaszt váltott ki. Ez az eredmény megerősítette a britek beoltásával kapcsolatban végzett SIREN kutatás megállapítását, amely szerint az említett két vakcina bármelyikének első dózisa csökkenti az új koronavírus okozta COVID-19 súlyos lefolyásának kockázatát.

“A SIREN azt igazolja, hogy már egy dózis is nagyon hatékonyan megelőzi, hogy a kórházba kerüljön valaki, és többségében olyan emberekről van szó, akik nem estek át korábban a fertőzésen. Most megpróbáljuk megfejteni ennek a mechanizmusát” – mondta el Susanna Dunachie, az Oxfordi Egyetem Nuffield Orvostudományi Tanszékének kutatója “Megfigyeltük, hogy T-sejt- és antitestválasz alakul ki egy dózis vakcina beadása után olyan emberekben, akik korábban nem estek át a fertőzésen. Ezt nagyon megnyugtatónak véljük” – tette hozzá.


Egészségügyi dolgozókat vizsgáltak


A tanulmány az eddigi legnagyobb, gyakorlati alkalmazás során folyt vizsgálat, amely a britek beoltásának T-sejt- és antitestválaszairól készült, és az egészségügyi dolgozókat, elsősorban a nőket vizsgálta, akik egy adag Pfizer-vakcinát kaptak.

A kutatók 237 ember vérmintáit elemezték, és arra az eredményre jutottak, hogy a T-sejt- és antitestválasz azokban, akik korábban nem estek át fertőzésen, ahhoz hasonlított, mint ami a fertőzésen átesettekben alakult ki. Azokban, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, erősebb immunválasz alakult ki: körülbelül hatszor magasabb volt a T-sejt-mennyiség, mint azoknál, akik nem estek át a fertőzésen.

Thushan de Silva, a Sheffieldi Egyetem kutatója hozzátette, hogy a már meglévő antitestválaszok fokozása védelmet nyújthat a koronavírus-változatok ellen, beleértve azt, amelyet először Dél-Afrikában fedeztek fel, és amelyről bebizonyosodott, hogy csökkenti a meglévő vakcinák hatékonyságát.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (1899) elgondolkodtató (122) érdekességek (1177) fejtörő (72) megható (274) megrázó (67) recept (435) viccek (134)

Translate