Olyan bejelentést tett Müller Cecília, amitől mindenki libabőrös lett! VEDD KOMOLYAN!Az elmúlt időszakban naponta 200 fölött volt a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma, de az elmúlt napi halálozási statisztikában már csökkenés látszik.

Közelítünk a 2,5 milliós átoltottsághoz, amit várhatóan már ma éjfélig vagy szerda délelőttig elérhetünk, ezt követően – a 144/2021-es kormányrendelet értelmében – megkezdődik a lépcsőzetes újraindítás.

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:


Szabályszegések húsvétkor


Kiss Róbert alezredes ismertette, hogy a hosszú hétvégén 3949 személy ellen kellett intézkedni a rendőröknek a maszkviselés szabályainak megszegése miatt. Elmondta, hogy a hosszú hétvégén nagyon sokan voltak a parkokban, zöld területeken: pénteken egy fiatalokból álló tömeg gyűlt össze a I. kerületi Filozófusok Kertjében, közülük sokan nem viselték a maszkot: összesen 18 személy ellen indítottak szabálysértési eljárást emiatt. Egy üzletet kellett bezárni az ünnepi hétvégén: Gönyű településen a virágbolt kinyitott, megszegve a szabályokat.


276 ezer főt oltottak be húsvétkor


„Ezzel a négy nappal rengeteget tettünk a járvány megfékezéséért, 276 ezer személyt sikerült beoltanunk a négy nap alatt” – jelentette ki Müller Cecília, aki elmondta, az ünnepek alatt végig működtek az oltópontok. De új oltóhelyeket is nyitottak, Budapesten például további 18 szakrendelőben is oltottak.

Müller azzal folytatta, hogy már 2,432 millió személy van, akik az első oltást megkapták, illetve 922 ezren vannak, akik már a második adagot is. Ez azt jelenti, hogy a magyar lakosság 24,2 százaléka kapott már legalább egyszer védőoltást. Ismertette, hogy a 65 év felettiek 85 százaléka megkapta már az oltást, ezért körükben jelentősen csökken is a fertőzések száma. Most a kórházban kezelt betegek nagy részét fiatalok teszik ki – mondta Müller.

A tisztiőorvos az oltási programmal kapcsolatosan még elmondta, hogy a pedagógusok oltásának első köre lezárult. Tudatta, hogy a regisztráltak száma már 3,8 millió felett van. „A március végi felmérések szerint a lakosság 55 százaléka beoltatná magát.” Ezentúl van egy 20 százaléknyi bizonytalan réteg, akik akik „talán” beoltatnák magukat. Fontos, hogy az oltakozás továbbra is ilyen jó ütemben folytatódjon, mert ez vezet minket ki a járványból – mondta. Szerinte örömteli, hogy az utóbbi öt hétben csaknem 1,5 millióval megnőtt a vakcinára regisztrálók száma.

Elmondta, hogy holnap további Pfizer-vakcina-szállítmányt várnak, 246 870 adag érkezik, ebből folytatják a pedagógusok második körös oltását, illetve folytatódik a lakosság további oltása is. A várandós és szoptatós kismamák megszólítása folyamatosan zajlik.


A húsvéti fegyelmezettségünknek meglesz az eredménye


Müller abban reménykedik, hogy a húsvéti fegyelmezettségünknek meglesz az eredménye, és a következő időszakban bizakodhatunk a járvány tetőzésében. Muszáj kitartanunk, szükséges az a fegyelem, amely a kórházak terhelését csökkenti, hiszen 12 ezer felett van a kórházban kezelt betegek száma; az ünnepek alatt ez 260-nal nőtt. Még mindig nagyon sok embernél súlyos formában zajlik a fertőzés.


A járványadatokat óvatossággal kell kezelni


Müller elmondta: „tudjuk, hogy hétvégén kevesebben jelentkeznek orvosnál, ezért a mai adatokat kellő óvatossággal kell kezelni. Úgy gondolom, hogy az új fertőzöttek száma még nem ennyire kedvező, mint amennyit a mai nap láttunk.”

A szennyvízadatok stagnálnak. Egyik városban sem csökkentek, sőt, Szegeden és Szolnokon enyhén még nőttek is. Mindez arra figyelmeztet mindenkit, hogy a legfőbb figyelmünket a védekezésre és az oltásra fordítsuk.

Müller Cecília egyetlen újságírói megkeresesésre válaszolt, ami arra vonatkozott, hogy honnan lehet tudni, hogy kialakult-e a védőoltás után a védettség valakinél, hiszen az antitesttesztek azt nem minden esetben mutatják ki. Müller válaszában azt mondta, az antitestek mennyisége könnyen mérhető, de a memóriasejtek működése is fontos szerepet játszik az immunválaszban. A sejtes immunitást egyelőre nagyon nehéz mérni. Amíg pontos ismeret, mérés nincs erre, addig marad az, hogy betartjuk a szabályokat.


Forrás

Share:
 
loading...

Népszerűek

Címkék

aktuális (1586) elgondolkodtató (100) érdekességek (1103) fejtörő (67) megható (265) megrázó (67) recept (404) viccek (133)