-

Fontos bejelentést tett Müller Cecília a mutáns vírusrólAz operatív törzs mai online eseményen elhangzott, hogy a járvány jelentősen visszaszorult, és még mindig a brit variáns fertőz dominánsan Magyarországon.

Eddig az indiai mutánst csak a már korábban diagnosztizált két főnél mutatták ki, akik közül egyikük már meggyógyult. Az ő esetükben sem mutattak ki annál súlyosabb lefutást, mint amilyet a brit mutáns esetében lehetett tapasztalni.

Müller Cecília szerint a járványügyi adatok továbbra is kedvező tendenciát mutatnak, ugyanakkor még mindig 28-an hunytak el az elmúlt 24 órában, és 947-en kórházi kezelésre, közülük 100-an szorulnak lélegeztetőgépre. csökken az új fertőzöttek száma.

Az utóbbi napokban kicsit kevesebb lett az első oltásukat felvevők száma, vagyis az ötmilliomodik adag határkőnek bizonyult: ezt követően már nem nő olyan jelentős ütemben az oltási kedv. A második oltások beadása viszont továbbra is gyors tempóban zajlik – mondta.

Az országos tisztifőorvos figyelmeztetett: nagyon fontos felvenni a második oltást is, az általunk használt védőoltások a vírusmutánsok ellen is jók, bár kissé gyengébb hatásfokkal, ám a súlyos tünetektől mindenképp megvédenek. Az első dózissal való átoltottság hazánkban 53 százalékos mértékű, ami meghaladja az uniós átlag 37 százalékot. Az 5 millió 236 ezer regisztrált 91 százaléka már megkapta a védőoltást. A 60 év feletti regisztáltak 98 százalékát, míg a 18-59 évesek több mint 88 százalékát beoltották már.

Az oltóanyagokból a teljes paletta – vagyis hatféle vakcina – rendelkezésre áll, aki pedig regisztrál gyakorlatilag már másnap megkaphatja az oltást. Újabb jelentős szállítmányok érkeznek: kedden 439 920 adag Pfizer és 60 ezer adag Jansen-vakcina lépi át a határt, június 4-re pedig 64 800 adag Moderna-vakcinát várunk.

Jelenleg zajlik a Magyarországon élő külföldiek és a taj-számmal nem rendelkező, külföldön élő és külhoni magyarok regisztrációja regisztrálni, az ő beoltásukra június második felétől fog sor kerülni.

Müller szerint biztosan túl vagyunk a harmadik hullámon: a környezetegészségügyi adatok szintén határozott csökkenést mutatnak.

A vírus örökítőanyagának mennyisége Békéscsabán, Budapesten északi és központi területein, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Szombathelyen csökken a szennyvízben. A 21. héten a legtöbb új fertőzöttet Pest megyében (14 százalék), Budapesten (12 százalék) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (11 százalék) azonosították abszolút számosságban, míg Nógrád és Somogy megyében pedig a legkevesebbet.

A fertőzöttek átlagéletkora 42 év, és továbbra is az aktív, munkaképes korú lakosság körében történik a legtöbb fertőződés.

Az országos tisztifőorvos szerint az új fertőzöttek körében továbbra is a brit variáns a domináns. Az indiai mutáns jelenleg két fő esetében mutatták ki: egyik már meggyógyult, a másikuk pedig éppen rehabilitáción vesz részt. Súlyosabb lefutást nem mutattak ki náluk, mint a brit mutáns esetében. Külföldi úttal egyik esetet sem lehetett kapcsolatba hozni, a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülők szűrése során csak negatív teszteredmények születtek, és az őket kezelő egészségügyi szakszemélyzet sem kapta el a kórt.

A szakember azt is részletezte, hogy az indiai mutáción belül eddig a világon összesen három variánst azonosítottak. Az egyik a “nyomonkövetésre okot adó variáns”, a második az “érdeklődésre okot adó variáns”, ami elsősorban a kutatóműhelyek számára érdekes, és a harmadik “aggodalomra okot adó variáns” érdemli a legnagyobb figyelmet, erről eddig azt mutatták ki, hogy a brit variánshoz hasonló agresszivitással terjed.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (1873) elgondolkodtató (122) érdekességek (1164) fejtörő (72) megható (273) megrázó (67) recept (426) viccek (134)

Translate