-

Figyelem autósok! Új, kötelező dolog jön hamarosan, aminek te sem fogsz örülni!Még 2019-ben jelentette be az Európai Unió, hogy 2022. július 6-tól minden új autót intelligens sebességasszisztens rendszerrel (Intelligent Speed Assist – ISA) kell felszerelni. Ahhoz képest, hogy mindössze egyetlen év van hátra, a részleteket még nem dolgozták ki.

Az ISAGPS-ADATOK ÉS A TÁBLAFELISMERŐ RENDSZERBŐL KINYERT INFORMÁCIÓK ALAPJÁN ÁLLAPÍTANÁ MEG, HOGY A MEGENGEDETTNÉL GYORSABBAN HAJT-E A SOFŐR,és különféle módokon lenne képes figyelmeztetni, ha igen: fény/hangjelzéssel, rezegtetett gázpedállal, a tempomat automata lassításával, a korlátozás fölötti sebesség esetén nehezebben lenyomható gázpedállal – írta a Totalcar.

Nem arról van tehát szó, hogy az aktuálisan megengedett legnagyobb sebesség felett egyszerűen leszabályoz az autó, bár a lehetőség – elvileg – erre is adottá válik. Több mint valószínű azonban, hogy a rendszert ki is lehet majd kapcsolni, például a stop-start rendszerhez vagy a tolatóradarhoz hasonlóan.

A TERVEZETTEL EGYELŐRE A BIZTONSÁGI SZAKÉRTŐK ÉS A GYÁRTÓK SEM ELÉGEDETTEK,a Tesla konkrétumokat is megfogalmazott: rengeteg kiegészítő tábla szabályozza, hogy épp mennyi is az adott útszakaszon a sebességhatár, ezeket messziről, rossz látási viszonyok mellett nehezen ismerik fel a jelenlegi rendszerek. Nem lehet kizárni, hogy a különböző aggályok miatt a bevezetés időpontját elhalasztják majd.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (1873) elgondolkodtató (122) érdekességek (1164) fejtörő (72) megható (273) megrázó (67) recept (426) viccek (134)

Translate