-

FIGYELEM! ÚJ MASZKVISELÉSI szabályok lépnek életbe, itt a rendelet!Mint arról korábban a Blikk is beszámolt, Novák Katalin új részletszabályokat jelentett be a maszkviselési kötelezettségekkel kapcsolatban kedden. Az új szabályokat érintő rendelet szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, az 5,5 milliós beoltottsággal több járványügyi korlátozást is feloldottak, így maszkot sem kell már hordani a legtöbb helyen, ám ez alól kivételek a szociális és az egészségügyi intézmények.

Szerda este megjelent az ezzel kapcsolatos rendelet a Magyar Közlönyben: az ott leírtak szerint „egészségügyi intézményben – a (2)–(4) bekezdés szerinti kivétellel – mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje”. E paragrafus rendelkezései a foglalkoztatottak számára munkahelyi kockázatbecslés alapján meghatározott egyéni védőeszközök viselési szabályait nem érinti.

A rendelet továbbá kimondja, hogy nem köteles maszkot viselni:


- az egészségügyi intézményben ápolt beteg az elhelyezésére szolgáló kórteremben,

- a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus - spektrumzavarral élő személy.

- Az egészségügyi intézményben foglalkoztatott személy nem köteles maszkot viselni a betegellátásra nem szolgáló, a betegforgalom számára nyitva nem álló

pihenésre és étkezésre szolgáló helyiségekben,

- orvosi és nővérszobában és

- irodai és egyéb munkahelyen.


„Szociális intézményben a Covid19-világjárvány idején a szabad mozgás megkönnyítése érdekében az interoperábilis, Covid19-oltásra, tesztre és gyógyultságra vonatkozó igazolványok (uniós digitális Covid-igazolvány) kiállításának, ellenőrzésének és elfogadásának keretéről szóló, 2021. június 14-i (EU) 2021/953 európai parlamenti és tanácsi rendelet, valamint a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.)” kormányrendelet szerint védettnek nem minősülő a) látogató, b) ellátott – lehetőség szerint –


- látogató fogadásakor

- közösségi programok alkalmával

- közösségi terekben való tartózkodás esetén

- köteles – a (2) bekezdés szerinti kivétellel – orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból -készült maszkot hordani. A hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személy nem köteles a szociális intézményben maszkot viselni.


A Magyar Közlönyben megjelent rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (1873) elgondolkodtató (122) érdekességek (1164) fejtörő (72) megható (273) megrázó (67) recept (426) viccek (134)

Translate