-

ITT a kormány nagy bejelentése – Új szabályok lépnek életbe szombattól!Miként azt Orbán Viktor mai rádiós jelentésében megjósolta, ma meglett az öt és fél millió beoltott, ezzel további enyhítések lépnek életbe a járvány elleni védekezésben. A Blikk összeszedte, az új szabályokkal mi mindenben változik meg a mindennapi életünk.

Negyven nap telt el a legutóbbi enyhítések óta, melyek azután léptek életbe, hogy már 5 millió honfitársunk kapta meg legalább az első oltását. Akkor törölték el többek között az éjszakai kijárási tilalmat és a közterületi maszkviselést is.

Most pedig a Magyarország Kormánya Facebook oldalán közzétették, hogy elértük az 5,5 millió oltottat. Mutatjuk, mit is jelent mindez:

Az elmúlt negyven napban újabb félmillió ember kapta meg első oltását, ehhez kötötte a kormány az újabb lazításokat. Az első és talán legfontosabb újdonság: mindenhol megszűnik a kötelező maszkviselés, kivéve a kórházakat és a szociális intézményeket. Nyugodtan betérhetünk maszk nélkül is vásárolni bármelyik boltba, és a tömegközlekedési eszközökön is utazhatunk orrunk és szánk eltakarása nélkül. A maszkhasználat viszont senki számára sem tiltható meg, és elővigyázatosságból talán tanácsos is lehet bizonyos esetekben az arcunkra illeszteni a textilt. Különösen igaz ez azokra, akik krónikus betegek, vagy a közvetlen környezetükben valaki nem kapott még oltást.

További könnyítést jelent, hogy védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, a szálláshelyekre, a szabadidős létesítményekbe és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra: színházba, moziba, hangversenyre. Megszűnnek az üzletekre vonatkozó tíz négyzetméterenkénti vásárlói korlátozások, valamint a vásárlók közötti távolságtartási szabályok is. A családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.

A sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvények esetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás, és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet azokon részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.

Az enyhítésekről szerdán hírt adó kormányzati közlemény felhívta a figyelmet: a vírus továbbra is terjed Európában, és még jelen van Magyarországon is. A betegség ellen a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet. Aki még nem kapott oltást, a www.vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap és az online időpontfoglaló segítségével ezt bármikor megteheti.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2294) elgondolkodtató (154) érdekességek (1243) fejtörő (74) megható (281) megrázó (68) recept (461) viccek (176)

Translate