-

Mindenki rosszul csinálja a krumplipürét, mutatjuk, hogy lenne a helyesEgy krumplipürét elkészíteni nem egy bonyolult feladat, azonban mint kiderült meg van ennek is a maga fortélya, amiről senki nem tud és emiatt sokan rosszul készítik el!

Vigyáznunk kell arra, hogy ne legyen csomós, ne legyen se túl kemény, se túl lágy. A legfontosabb, hogy légkönnyű, krémes krumplipürét készítsünk.


1. Egyfajta krumplit használjunk


Ne keverjük a krumplikat, ha lehet akkor csak egyfajtát használjunk. Válasszuk inkább a laza szerkezetű, lisztesebb állagú krumplit. A benne levő keményítő elnyeli a vajat és a tejszínt, ez biztosítja, hogy a krumplipüré lágy és puha legyen.


2. Mossuk meg a krumplit


Nyilvánvaló, hogy mielőtt megfőznénk a krumplit, megtisztítjuk. Azonban vannak emberek, akik megpucolják, és utána épp csak leöblítik egy kicsit. A krumplit ajánlott még hámozás előtt alaposan egy tiszta mosogatószivacs segítségével megdörzsölni, és csak utána meghámozni.


3. Ne tegyük meleg vízbe


Ha a krumplit meleg vízbe tesszük, akkor a külső része túl hamar szét fog főni, míg a közepe kemény marad. A krumplit vágjuk nagyjából egyforma kockákra, majd tegyük a hideg vízbe, és utána forraljuk fel.


4. Ne tegyünk sót a vízbe


Főzés közben a krumpli ugyanannyi vizet fog felszívni, mint amennyi sót, ezért a krumplipürénk vizenyős lesz.


5. Ne főzzük túl nagy lángon


Amikor el kezd forrni a víz, csak egyenletes lángon főzzük a krumplit. Ha túl nagy lángon főzzük, akkor könnyen szétroncsolódnak a krumplik, és szintén nem lesz krémes a pürénk.


6. Jól szűrjük le


Mikor megfőztük a krumplit, jól csorgassuk le a vizet róla. Esetleg egy-két percre tegyük vissza a tűzre, hogy mind el tudjon párologni róla a fölösleges víz. A túl vizes krumplipüré nehéz állagú lesz.


7. Langyos tejet használjunk


A krumplipüréhez használatos tejet mindig langyosítsuk fel egy kicsit. A hideg tej segítségével nem lesz krémes, lágy.


8. A vaj legyen hideg


Ha felolvasztjuk a vajat, akkor a zsiradék ki fog csapódni belőle. Inkább szobahőmérsékletű vajat használjunk a keveréshez.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2500) elgondolkodtató (160) érdekességek (1254) fejtörő (74) megható (283) megrázó (68) recept (465) viccek (292)

Translate