Te is kirakod a lábadat éjjel a takaró alól? Csak kevesen tudják, hogy EZ az okaBiztosan Veled is előfordult már, hogy olyan fáradt voltál, hogy nem tudtál elaludni, főleg akkor, ha nagyon meleg volt a szobában. De vajon miért van az, hogy sokkal könnyebben elalszunk, ha kilógatjuk a takaró alól a lábunkat?

Elsősorban arról van szó, hogy az alvás 18 °C-os hőmérsékleten a legegészségesebb, és ezért az ember ösztönösen törekszik arra, hogy ehhez közeli hőmérsékleten aludjon.

A lábfej az emberi test hűtőrendszereként is működik, mivel az artériák egyedülálló módon találkoznak itt a vénákkal. Melegben az ereink kitágulnak, így több vér jut a bőr felszínhez közel, a testhő pedig csökken!

Ha kisebb felületen is hideg levegővel érintkezik a testünk, a többit részt hiába takarja a takaró, az emberi agy elhiszi, hogy a szobában hidegebb van!

Mivel elalváshoz a testhőmérsékletünknek egy kicsit csökkennie kell, nagy melegben sokkal nehezebb elaludni.

Ha nincs óriási hőség, a lábkidugós megoldás megoldja a problémát. A pihentető alvás feltétele, hogy minél hamarabb tudjon hűlni a test 1-2 °C-ot.

Share:
 
loading...

Népszerűek

Címkék

aktuális (1589) elgondolkodtató (101) érdekességek (1103) fejtörő (67) megható (265) megrázó (67) recept (404) viccek (133)