-

Ezt kell tenned ősszel a szobanövényekkel, hogy ne száradjanak ki télen!

Ősszel a virágok gondozása mindenkinek nagy kérdéseket tesz fel, ugyanis a növényeknek nehéz megszokniuk a lakásban megváltozott hőmérsékletet.

Ha eddig gyakran előfordult veled, hogy a kedvenc virágaid télen kiszáradtak, akkor valószínűleg valamit elrontottál az őszi gondozásukkal. Hogy ne ess ismét ebbe a hibába elárulunk neked néhány fortélyt, amivel megóvhatod növényeidet!


1. Átültetés


Ősszel alapozzuk meg a nyugodt téli pihenés. Lehetőleg ne ültessük át szobanövényeinket, várjuk ezzel tavaszig. Persze, ha egy növény gyökérzete locsolásnál nagyon kimosódott ott pótoljuk a talajt. Amelyik egyed annyira túlnőtte cserepét, hogy halaszthatatlan az átültetés akkor ezt most még gyorsan tegyük meg.


2. Tápanyag pótlás


Ősztől tavaszig mellőzzük a tápoldatot, a műtrágyát, a tápsót is. A nyugalmi időszakban csak ártanánk vele szobanövényeinknek, hiszen ilyenkor a kevesebb fény miatt lelassul a fejlődésük, nincs igényük plusz energiákra.


3. Fény


Forgatni, vagy átpakolni nem érdemes növényeinket, mert a mozgatás megsínylik. Az őszi, téli fénymennyiség a nyugalmukhoz pontosan elegendő.


4. Vízpótlás


Ősszel a kevesebb locsolás elegendő, hiszen hűvösebb az idő kevesebb folyadékot vesz fel a szobanövény. Ám, a jól befűtött, téli szobában figyeljünk a megnövekvő vízigényükre. Javasolt akár naponta párásítani környezetükben. Az arra érzékenyek, például az ibolyák leveleit sose spricceljük meg, nehogy elrohadjanak.


A télen virágzóknak más az igényük!


A karácsonyi kaktusz, az orchideák, a mikulásvirág speciális törődést várnak el tőlünk, mert a tél, a fejlődésük virágokkal teli csúcspontja.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (1899) elgondolkodtató (122) érdekességek (1177) fejtörő (72) megható (274) megrázó (67) recept (433) viccek (134)

Translate