-

Amiről sokan nem tudnak: így féláron is kiválthatod a gyógyszereidetAz áprilissal hivatalosan is beköszöntött az allergiaszezon, bár a pollenek már márciusban is sokaknak okozhattak kellemetlen tüneteket. A borús, esős idő hozhatott némi enyhülést, viszont hamarosan rengetegen rohannak majd a patikákba, hogy valamivel enyhíthessék a köhögést, tüsszögést, szemviszketést. Körülbelül minden negyedik magyar szenved valamilyen allergiától, és a tavasztól őszig tartó pollenszezonban több tízezer forintot hagynak a patikákban gyógyszerre, orrsprayre, szemcseppre. Rengetegen kezelik magukat recept nélkül kapható szerekkel, pedig a vényköteles gyógyszerek nemcsak hatékonyabbak, hanem olcsóbbak is. Ráadásul most több készítmény hiánycikké is vált a megnövekedett igény miatt, ezért nem feltétlenül kapják meg a betegek a jól bevált szereket. A Pénzcentrum most utána járt, hogy milyen készítményeket érdemes vásárolnunk, hogy ne jelentsen a szénanátha akkora kiadást.


Április és szeptember között másfélszer annyit váltanak ki a magyar betegek allergia elleni készítményből, illetve antihisztaminból, antiallergén szemcseppből pedig tízszer annyi fogy, mint a téli időszakban. Nem lenne szükséges, hogy akkora kiadást jelentsen az allergia, ha nem a reklámban látott termékekre, vagy a "jól bevált" ismert gyógyszerekre esne a választásunk, illetve felíratnánk receptre a készítményeket a háziorvossal, allergológussal. Sokezer forintot spórolhatunk meg ezzel.


Dr. Moric Krisztina a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész főorvosa és allergológusa korábban a Pénzcentrumnak adott interjújában elmondta, hogy aki allergiás, annak mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnia, és kivizsgáltatnia ezt a betegséget. Nem biztos ugyanis, hogy amilyen készítményeket a betegek alkalmaznak, mind használ, vagy szükséges: antihisztamin tablettát, orrsprayt, szemcseppet. A tünetek, illetve a beteg általános állapotának ismeretében a szakemberek személyre szabott terápiát tudnak összeállítani.

A vény nélkül kapható szerekkel szemben pedig a vényre kapható szerek sokkal korszerűbbek. Sokkal jobban tudnak segíteni és kisebb, illetve kedvezőbb mellékhatásprofillal rendelkeznek. Például az antihisztaminokról közismert, hogy álmosítanak, csökkentik a reflexidőt - akár még a vezetésben, a mindennapi életben is befolyásoló tényezők lehetnek. A modernebb antihisztaminok, amelyek receptre kaphatóak, már ezzel a mellékhatásprofillal nem bírnak


- mondta el a szakember. Ezenkívül vmás előnye is, ha kivizsgáltatjuk magunkat szakorvossal: a vényre felírt gyógyszerek támogatottak, így lényegesen olcsóbbak.


Sokan esnek ráadásul abba a hibába a vény nélküli szerek használata esetén, hogy az ismert márkaneveket mondják a patikában, amit plakátokon, tévéreklámokban láttak. Viszont az ismert, sokat reklámozott szerek esetében gyakorlatilag a reklám árát is ki kell fizetnie a betegnek, miközben léteznek más szerek, ugyanolyan hatóanyaggal, kevésbé ismert néven, olcsóbban.

A gyógyszerészek azt tanácsolják, ha ismerünk egy bevált szert, nyugodtan menjünk be a patikába azzal a kérdéssel, hogy az ismert márkához hasonló terméket keresünk, ugyanolyan hatóanyaggal, csak olcsóbban. A gyógyszerész biztosan tud majd ebben segíteni. Így már is több száz forintot spórolhatunk 1-1 dobozon, bár ez természetesen gyógyszertárfüggő is, és különböző szezonális akciók is közrejátszhatnak. Ezeket is érdemes figyelni, kihaználni - nem ragaszkodni feltétlen a közismert márkához.


Nem kis kiadást jelent az allergia

Sosem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy nagyon is érdemes feliratni receptre az olyan gyógyszereket háziorvossal, amelyre jár a kedvezmény - ez nemcsak allergiagyógyszerekre, hanem más gyógyszerekre érvényes, például láz- és fájdalomcsillapítókra. Vény nélkül kapható szerek közül pedig jellemzően a nagyobb kiszerelés gazdaságosabb, hacsak a kisebb kiszerelés nem akciós, de az patikafüggő, mikor mi az akciós.


Azt viszont tudni kell, hogy allergia elleni tabletták esetén maga a tb-támogatás nem olyan nagyon jelentős, maximum párszáz forint. (Sok kicsi azonban sokra megy.) Szemcseppeknél és orrsprayknél nem lehet így összehasonlítani, mivel más hatóanyagot tartalmaznak a vényre kapható és a vény nélküli szerek. Szintén igaz, hogy a vényköteles készítmények többnyire erősebb allergiára valók, és drágábbak is.

Minden olyan gyógyszer, amin tb-támogatás van, fix áras. Ilyenek például a Cetirizin Hexal, a Mometason Sandoz, a Loratadin Hexal, minden patikában ugyanannyiba kerülnek. Amin nincs támogatás, azok úgynevezett szabadáras termékek, patikánként eltérő árban vannak, akciósan olcsóbbak is lehetnek néha, mint a fix árasak. Ilyenek pl. a Claritine tabletta, vagy az Allergodil orrspray - amely egyébként 2021 márciusa óta szerepel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hiánycikk listájában.


Különböző gyártók azonos hatóanyag tartalmú készítményei között viszont nagy különbség lehet az árban. 


Havi több ezer forintot is meg lehet spórolni tudatos vásárlással 

A szénanátha tüneteinek kezelésére többféle hatóanyag is hatásos lehet. A loratadinet tartalmazó szerek közül a Loratadin Hexal (10 mg), vagy a Loratadin Ratiopharm (10 mg) 30 szemes kiszerelés vény nélkül 966 forint, míg vényre 724 forint: ezek fix áras termékek. (Ami azt is jelenti, hogy a patikák évek óta ezen az áron kénytelen adni.) A szintén loratadine hatóanyagú Claritine (10 mg) 10 szemes körülbelül 1400 forint, a 30 szemes atlagosan 2500 forint is lehet, de akciósan ki lehet fogni 2000 forintért is. Gyártái gond miatt jelenleg a 10 szemes kiszerelés hiánycikk április 20-ig, április 22-től pedig a 30 szemes válik várhatóan hiánycikké. 


Mivel a Claritine szabadáras termék, ha felírják vényre, akkor is ugyanennyibe kerül. Szinte biztosan drágább még akciósan is, mint a vényre felírt, ugyanúgy loratadine hatóanyagú szerek. Tehát ha a vényköteles, kevésbé ismert nevű gyógyszert vesszük meg, akkor kevesebb mint felét is fizethetjük kvázi ugyanazért a készítményért.

A desloratadine hatóanyag sokáig csak vényre volt kapható (pl. az Aerius vagy a Desloratadin Stada/Ratiopharm/Teva), jelenleg 800-1600 forint körüli áron áron kapható a 30 szemes kiszerelés belőlük. Az Aerius 10 szemes kiszerelése jelenleg hiánycikk az OGYÉI nyilvántartása szerint. 2020-ban dobott piacra a KRKA desloratadine hatóanyagú vény nélkül kapható készítményt Dassergo néven. Ez a termék szabadáras, dobozára (30 szemes) jelenleg 1500-2000 forint. Érdemes a hatóanyag mennyiséget is figyelni: ezek közül mindegyik említett termék 5 mg-os.

Aztán a cetirizin hatóanyagú szerek közül a Cetirizin Hexal (10 mg) 30 szemes vény nélkül kb. 700 forint, vényre pedig 530 forint fix áron. Az OGYÉI viszont hiánycikként tartja számon  a megnövekedett igény miatt március 16-a óta - ez már biztosan az idei allergiaszezon hatása. Az azonos hatóanyagú Zyrtec (10 mg) 30 szemes kiszerelése 2400-2800 forint. Ez több mint a háromszorosa a vényre is kérhető másik készítménynek.

A fexofenadin hatóanyagú Allegra Forte (180 mg) ismert gyógyszer, sokat reklámozzák, de szabadáras, így a 30 szemes kiszerelése 3400-4000 forint között van. A kevésbé ismert Telfast (180 mg) szintén 30 szemes, vény nélkül kb. 2000-2400 forint, míg vénnyel 1969 forint. Az ugyancsak ismeretlenebb, 30 szemes Fexgen (180 mg) vény nélkül 1800 forint körül van, vényre viszont 1358 forint. Jelenleg azonban a megnövekedett igény miatt hiánycikk.

Így az ugyanolyan hatúanyagú és mennyiségű ismertebb, valamint az ismeretlenebb készítmények ára között lehet akár több ezer forint különbség is, és ezek még csak a tabletta árak. Érdemes tehát, amikor lehetőség van erre, felíratni azokat a szereket, amelyeken van normatív támogatás, illetve szabadáras termékek esetén is az akciós gyógyszert keresni. A patikában is érdemes érdeklődni, hogy a számunkra bevált hatóanyagú szerből van-e ugyanolyan hatóanyagú, de olcsóbb készítmény.

Természtesen minden esetben érdemes azt a terápiát választani allergia esetén, amely a beteg számára a legmegfelelőbb, amit az orvos tud előírni, és azt a gyógyszerész nem is bírálhatja felül, még ha olcsóbb terméket is tudna ajánlani helyette.

Hogy lehetséges, hogy a készítmények hatóanyaga, annak mennyisége, a gyógyszerforma megegyezik, hatásuk klinikailag bizonyítottan ugyanaz, viszont az áruk más? Az úgynevezett generikus készítmények mindössze a segédanyagokban térhetnek el az eredetileg kifejlesztett szerektől, áruk azonban jóval alacsonyabb is lehet, mert abba nem épül be a kifejlesztés költsége. Az ismert márkák árába a reklámköltség is ugyanúgy beépülhet, míg egy kevésbé ismert gyógyszer olcsóbb lehet.  

A gyógyszerkiadásokra nem mint eseti kötlségre, hanem tervezhető, kalkulálható összegként érdemes gondolni, hiszen aki szénanáthával él, annak tavasztól őszig számolnia kell ezzel a kiadással. Ne csak véletlenszerűen sétáljunk be egy patikába, hogy adjanak valamit az allergiás tüsszögésre, szemviszketésre, mert sokkal több pénzt hagyhatunk ott, mintha ezeket a költéseinket is józan ésszel átgondoljuk. Akinek pedig rendszeres gyógyszerkiadásai vannak, érdemes elgondolkodnia az egészségpénztár megnyitásán: egészségpénztári kártyával bármelyik patikában fizethetünk gyógyszerekért, és a befizetések után jogosulttá válik a beteg 20 százalékos adóvisszatérítésre. 

Népszerűek

Címkék

aktuális (2433) elgondolkodtató (159) érdekességek (1249) fejtörő (74) megható (283) megrázó (68) recept (465) viccek (254)

Translate