-

Hatalmas változás jön a jogosítványoknál, aminek sokan nem örülnek majd!Május 21-étől már nem lesz elég a 3.5 tonna alatti, eddig B-kategóriás jogosítvánnyal vezethető, árufuvarozásra használt kisteherautókhoz a sima jogosítvány.

Egy uniós irányelv alapján ugyanis Magyarországon is kötelező lesz a díj ellenében végzett árufuvarozáshoz a szakhatósági engedély is. Mindez attól a naptól a 2.5 tonna összetömeget meghaladó kisteherautósokra fog vonatkozni, akik díj ellenében árut fuvaroznak, azaz az eddigi 3.5-ös határt lejjebb vitték.

Az utdij.hu tájékoztatása szerint a kötelezettség továbbra sem vonatkozik a saját árujukat szállító vállalkozásokra, csak azokra a piaci szereplőkre, akik fuvardíj ellenében közlekedési szolgáltatóként vannak jelen.


Az engedély kiváltásának feltételei:


Csak olyan kaphat engedélyt, akinek nem volt korábban a tisztességes piaci magatartást kedvezőtlenül érintő előélete.

Vagyoni biztosíték szükséges, ami lehet meghatározott összegű, bankban lekötött és elkülönített pénzösszeg, pénzügyi intézmény által vállalt kezesség, garanciaszerződés, vagy biztosítóval kötött felelősségbiztosítás.

A 2,5 t össztömeget meghaladó fuvareszközöket üzembentartó vállalkozásoknak, ahogy már a nehézteherautósoknál eddig is kötelező volt, május 21-től szakmai irányítót kell foglalkoztatni. A közúti árufuvarozó-vállalkozó szakmai alkalmasságot igazoló bizonyítvány, valamint a továbbképzési igazolás megszerzéséhez a vállalkozás szakmai irányítójának szaktanfolyamon kell részt vennie.

A jármű jobb első ajtaján, kívül – teherautónál az oldalfalon – jól látható méretben szükséges feltüntetni az üzembentartó nevét és telephelyét, vagy a közlekedési hatóság által e célra rendszeresített jelet és azonosítási számot.

Mindez azt jelenti, hogy az ilyen fuvarozóknak is be kell tartaniuk a kötelező vezetési- és pihenőidőket.

Gyártókra, termelőkre, saját árut mozgató kisteherautósokra az új szabály nem vonatkozik, náluk a 7.5 tonnás határ marad érvényben.

Fontos, hogy az engedély a vállalkozáshoz kötődik, nem a kocsihoz és nem a sofőrhöz, vagyis a vállalkozást jogosítja fel, hogy díj ellenében közúti közlekedési szolgáltatást végezzen.


Büntetések:

Az engedély nélkül fuvarozó vállalkozások büntetése: 800.000 forint.


Határátlépéshez:

Nemzetközi fuvar vállalásához más engedélyek is kellenek, és az uniós hatóságok elkérhetik ellenőrzésre a közösségi engedélyt.

Népszerűek

Címkék

aktuális (1989) elgondolkodtató (137) érdekességek (1200) fejtörő (73) megható (276) megrázó (67) recept (439) viccek (135)

Translate