-

Akkora infláció jön 2023-ban, amibe belerokkanhatunk: itt vannak számok
Sajnos nem éppen derülátó a prognózis: borzalmas számokat láthatunk, amikor arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit mondanak az elemzők a 2023-as inflációról.

Már idén év végére 25% fölé emelkedhet a pénzromlás, az infláció tetőzése azonban csak 2023 elején várható.


A Portfolio cikkében arról ír, hogy 2023-ban 17,5 és 19,5 százalék között várható az éves infláció, és az inflációs rátát várhatóan csak jövő decemberben, egy év múlva sikerült 10% alá szorítani. A jegybanki célsávot pedig leghamarabb 2024 második negyedévében sikerül majd elérni újra.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a súlyos infláció még legalább egy évig velünk marad, és az árak emelkedése formájában helyez nyomást a mindennapjainkra.


Mi áll azonban a magas infláció mögött?


Az inflációs nyomás már a világjárvány előtti időszakban is fokozatosan erősödött, ekkor azonban még nem volt számottevő.

Ugyanakkor jelentős mennyiségű monetáris és fiskális stimulus érkezett a gazdaságba, így a kereslet mesterségesen fel lett turbózva, amellyel a kínálat képtelen volt lépést tartani.

Később az inflációs várakozások is elszabadultak, a kereslet – kínálat egyensúly pedig felborult. A nem éppen acélos árfolyam az importált inflációs nyomást is felerősítette. Ezen kívül pár más tényező szintén hozzájárult az infláció emelkedéséhez. Ilyenek: a vállalatokat érő költségoldali sokkok, a különadók, amik az erős keresleti környezetben intenzív átárazásokhoz vezettek.

Egyelőre az infláció nem főzött, és nem sikerült az inflációs várakozásokat sem elvágni.

Népszerűek

Címkék

aktuális (2564) elgondolkodtató (162) érdekességek (1257) fejtörő (74) megható (285) megrázó (69) recept (466) viccek (315)

Translate