-

Még senki nem hallott a Stroke egyik legfontosabb előjeléről! Te legyél okosabb!A középkorú nőknél, illetve sokszor férfiaknál is bekövetkezhet a stroke, és ha túl későn ismerik fel az előjeleket, gyakran végzetes kimenetelű. Mindkét nemnél más tünetek jelentkezhetnek. A nők esetében például létezik egy jel, amit szinte senki nem ismerne fel…

Gyakran összekeverik a stroke-kal, az úgynevezett “átmeneti ischaemiás rohamot” (TIA), aminél szinten lebénul az agy bizonyos területén a vérkeringés. A kettő nagyon hasonló, ám a TIA esetében azállapot kevesebb, mint 24 óráig tart, vagy csak 1-2 óráig.

Bár a TIA nem jár maradandó károsodással, mégis előjele lehet  egy későbbi stroke-nak. A legtöbb TIA beteg sajnos hamarosan stroke-ot is kap a rohamot követő egy-két napban.

A hirtelen jelentkező tünetek: a látászavar, a nehéz beszéd, zavartság, egyensúlyproblémák, zsibbadás, gyengeség, a végtagok, illetve az arc izmainak bénulása, kiváltképp az egyik oldalon.

A nőknél ezeken kívül még vannak plusz tünetek is. Ilyen a légszomj, fájdalom/nyomás a mellkasban, gyors és szabálytalan szívverés, hirtelen csuklás, hányinger és fáradtság. Ezekre különösen oda kell figyelni.

Népszerűek

Címkék

aktuális (1989) elgondolkodtató (137) érdekességek (1200) fejtörő (73) megható (276) megrázó (67) recept (439) viccek (135)

Translate