-

5 testszag, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagynia, mert komoly betegséget jelez
A testszag sokat elárulhat egészségünkről. Valójában egyes működési zavarokat meglehetősen szokatlan szagok jellemeznek, amint azt egy friss svéd tanulmány megállapította. Ennek tudatában nem árt, ha ismerjük „illatunkat”, hogy kiderüljön, szenvedünk-e olyan egészségügyi problémától, amelyről nem tudunk.


Íme 5 meglehetősen gyakori testszag, amelyek súlyos egészségügyi problémákra utalhatnak:


Gyümölcsös lehelet – a cukorbetegség tünetei


A diabéteszes ketoacidózis (DKA) az I-es típusú cukorbetegség dekompenzációja, és a krónikus szövődményekkel ellentétben a cukorbetegség órákon belül kialakul és életveszélyessé válik.


Amikor szervezetünk inzulinhiány miatt nem tud energiát nyerni a glükózból, elkezdi lebontani a zsírt. A zsírok lebomlása során ketontesteknek nevezett molekulák képződnek és halmozódnak fel a vérben és a vizeletben, így leheletünk gyümölcsös illatot kölcsönöz.

A DKA-t gyakran kísérik a cukorbetegség egyéb tünetei, például fáradtság, homályos látás vagy megmagyarázhatatlan fogyás, bár ezek a tünetek nem mindig jelentkeznek együtt, ami késlelteti a diagnózist és a kezelést.

Az American Diabetes Association szerint, ha bizonyos gyümölcsszagot észlel ezen tünetek bármelyikével, különösen fáradtsággal, szájszárazsággal, légszomjjal vagy hasi fájdalommal, a lehető leghamarabb keresse fel orvosát.


Büdös láb – Beriberi tünetei


Képtelen vagy megszabadulni a tornacipőid rossz szagától? A gombás fertőzések lehetnek a felelősek. Ha száraz lábakat, a lábujjak körüli bőr hámlást vagy bőrpírt és hólyagokat észlel, lábgombásodást tapasztalhat.

A lábszagot baktériumok és gombák kombinációja okozhatja, amelyek felfalják a láb szöveteit. Ha nem figyelünk erre a problémára, akkor az ujjak közötti bőr túl puhává, nedvessé válhat, ami megkönnyíti az esetleges baktériumok bejutását, és bonyolultabb helyzetet, a bőr lágyrészeinek bakteriális fertőzését idézi elő.

A probléma kezelésére ma már rendelkezésre állnak gombaellenes spray-k, és ha a gombás fertőzés két hét után is fennáll, keresse fel kezelőorvosát a pontosabb kezelés érdekében.


Erős székletszag – a laktóz intolerancia tünete


Ha a vékonybél nem termel elegendő laktázt, szervezetünk nem tudja megemészteni a laktózt, a tejtermékekben lévő cukrot.

Mivel nem tudjuk megemészteni, vékonybelünk közvetlenül a vastagbelünkbe szállítja a laktózt, ahol bélbaktériumaink segítségével fermentálódik. Ez nagyon rossz szagú széklethez, puffadáshoz és nagyon rossz szagú gázokhoz vezethet.

A laktóz intolerancia gyakori. Valójában az emberek 65%-ának vannak problémái a tejtermékek emésztésével, bár nem mindenki tapasztal gyomorgörcsöt, hányingert, hasmenést, hányást vagy fingást, és nagyon büdös székletet.

Ha egy kis tej elfogyasztása után kimegy a mosdóba, és azt veszi észre, hogy különösen rossz szagot érez, keresse fel orvosát. Képes lesz diagnosztizálni a problémát, és kizárni más bélproblémákat, például a Crohn-betegséget.


Erős vizeletszag – húgyúti fertőzés tünete


A húgyúti fertőzések meglehetősen csípős, szinte vegyszeres szagot okozhatnak. Azután fordul elő, hogy az E. coli, az egyik leggyakoribb gyomor-bélrendszeri, vér- és húgyúti fertőzés bejutott a vizeletbe és a húgycsőbe. Innentől a baktériumok elszaporodnak a hólyagban, fertőzést okozva.

A húgyúti fertőzések gyakoribbak a nőknél, mint a férfiaknál, mivel a húgycsövük (a húgyhólyaghoz vezető járat) rövidebb. A férfiak azonban gyakran szenvednek húgyúti fertőzéstől, amikor valamilyen más probléma gátolja a hólyag kiürülését, így egy „egyszerű fertőzés” nagyobb problémát is rejthet, mint például a vesekő, a cukorbetegség vagy a prosztata megnagyobbodás.


Rossz lehelet – az alvási apnoe tünete

Ha a légzése elég erős reggel, még akkor is, ha rendszeresen mos fogat, alvási apnoéja lehet, amely állapot, amikor a légzés időnként leáll alvás közben.

Az alvási apnoe hangos horkolást okoz, mivel egész éjszaka a szánkon keresztül lélegzünk. Ettől kiszáradhat a szánk, ami a rossz lehelet egyik fő oka. Ha szájszárazságunk van, nagyobb valószínűséggel szaporodnak el a szagot okozó baktériumok.

Kérjen időpontot kezelőorvosához, ha kizárta a rossz lehelet egyéb lehetséges okait. Az alvási apnoét mielőbb diagnosztizálni és kezelni kell, mert ha hosszabb ideig fennáll, cukorbetegséggel, magas vérnyomással, szívproblémákkal járhat együtt.


Népszerűek

Címkék

aktuális (1989) elgondolkodtató (137) érdekességek (1200) fejtörő (73) megható (276) megrázó (67) recept (439) viccek (135)

Translate