-

Megkezdődtek a szavazások, ekkora eddig a részvételi arány, így állnak a pártok
Vasárnap reggel hattól este hétig lehet szavazni. Ahhoz, hogy egyáltalán voksolni tudjon az állampolgár, szüksége lesz érvényes iratokra. Ilyen a fényképes személyi igazolvány, az útlevél vagy a jogosítvány, és vigyenek magukkal lakcímkártyát is! A személyazonosság igazolására alkalmas továbbá az Európai Unió más tagállama által kiállított érvényes, fényképes személyi okmány is, derült ki a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatójából. A szavazóhelyiségben csak az az állampolgár szavazhat, aki bemutatta érvényes személyi okmányait és a szavazóköri névjegyzékben is szerepel.

 

Ha irata lejárt, elveszett, megette a kutya, még a szavazás napján is van lehetősége a pótlása, mert a Kereskedő köz és a CBA Nova kormányablakainak kivételével az összes kormányhivatal nyitva lesz a szavazás végéig. 

 

Aki valamelyik nemzetiséghez tartozik, annak a listájára is szavazhat. A megyei jogú városokban a választópolgárok polgármesterre és a települési egyéni választókerületi képviselőre szavazhatnak az európai parlamenti pártlisták mellett. Amennyiben a választáson valaki nemzetiségi választópolgárként vesz részt, a fenti 3 szavazólapon túl további 3 – települési, területi, országos nemzetiségi – szavazólapot is kaphat. Szegeden tehát aki  mindenből kap, annak hat szavazólapja lesz, aki nem nemzetiségi, annak csak három. Fontos, hogy a nemzetiségi választás szavazólapjait a zöld borítékba kell helyezni, és azt le is kell zárni, enélkül a szavazólap érvénytelen lesz.

 


 

Érvényes szavazatot úgy lehet leadni, hogy a kiválasztott jelölt, párt vagy jelölő szervezet neve mellett élló körbe két egymást metsző vonalat tesz. Ez lehet kereszt vagy X is. Arra a nagyon fontos kérdésre is választ kaptunk a Nemzeti Választási Iroda munkatársától, 

 

érvényes-e a szavazólap, ha szabályosan egymást metsző vonalakat rakunk a szájízünknek megfelelő körbe, de emellett mindenfélét rajzolunk is a lapra. Igen, érvényes. 

 

Ha viszont aláhúzzuk a jelölt vagy párt nevét vagy bekarikázzuk a kört, de nincs benne a két egymást metsző vonal a körben, akkor sem érvényes a szavazatunk, ha nem firkáljuk tele a papírt… házikókkal meg kisvirággal. Abban az esetben is érvénytelen a szavazólap, ha több jelöltet is “beikszelünk” rajta. Nem kell minden lapon szavazni, ha csak egy vagy két ügyben voksolunk, az is érvényes lesz. 

 

Aki nem állandó lakcímén akar szavazni, annak, megírtuk, át kellett jelentkezni. Ezt csak a tartózkodási helyére tehette meg, de csak akkor, ha a választás kitűzését megelőzően minimum 30 nappal létesítette a tartózkodási helyét (2024. február 11.). Aki nem a tartózkodási helyére jelentkezett át – vagy úgy járt, mint én – az csak az uniós választáson szavazhat. 

 

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint valószínűleg leghamarabb a polgármester-választás, legutoljára az EP-választás eredményét tudhatjuk majd meg. 

 

A helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás eredményeinek közlését a Nemzeti Választási Iroda – a szavazólapok feldolgozottságának függvényében – várhatóan este 20 órától kezdi meg. Az európai parlamenti választás esetében 23 óra után kezdődhet meg a hivatalos eredmények közlése, mivel Olaszországban eddig tart a szavazás.

 

Az NVI az előzetes eredmény-adatokat a valasztas.hu oldalon folyamatosan közzéteszi majd, de a nagy adathalmazra tekintettel az adatösszesítést végző háttérendszerből az adatátadás időpontja és a tényleges megjelenés között várhatóan 10-15 perc el fog telni. 


Reggel 7 órakor 1,88 százalék volt a választásokon való részvételi arány. 


Népszerűek

Címkék

aktuális (2576) elgondolkodtató (162) érdekességek (1259) fejtörő (74) megható (285) megrázó (69) recept (466) viccek (317)

Translate