A legegyszerűbb házi kovász készítése otthon, ami elronthatatlan!Egy egyszerű módja a kovász elkészítésének, lépésenként részletezve a teendőnket, a tökéletes végeredmény elérésének érdekében. 

A kovász készítésében az idő kulcsfontosságú. Ezért a kezdés idejét időzítsük vagy estére vagy reggelre. Ez később az "etetéshez" szükséges idő beosztásában a segítségünkre lesz, ugyanis a fix időpont fontos. 

Hozzávalók:

- 30 gramm liszt (lehet fehér, teljes kiőrlésű, rozs... sőt, keverhetjük is)
- 30 gramm víz 

Fontos, hogy mérlegen, grammban mérjük, ugyanis a víz és liszt arányának grammban pontosan meg kell egyeznie. 

A kovász elkészítése: 

Az első nap mérjük ki a 30 gramm lisztet és ugyanennyi vizet, majd keverjük össze egy befőttes üvegben. Fontos, hogy az üvegben zárható legyen a teteje. Zárjuk rá a tetejét és pontosan 24 órára tegyük félre. A 24 óra elteltével vegyük elő és ismét tegyünk bele 30 gramm lisztet és ugyanennyi vizet, majd ismét keverjük el, zárjuk rá a tetejét és tegyük félre 24 órára. A harmadik napon már látnunk kell apró buborékokat és az illata is kezd savanykássá válni. Ismét megetetjük (az etetés mindig ugyanaz, 30 gramm liszt és ugyanennyi víz, majd elkeverés). Viszont a harmadik naptól kétszer kell etetnünk, tehát a reggeli etetés után nem 24, hanem 12 órával később kell ezt megtennünk. Majd innentől kezdve egészen a 7-8. napig így kell csinálnunk. Ezért fontos a reggeli vagy esti kezdés a kovász készítésénél. 

A 7-8. napra már kellemesen savanykás ízű, barnás színű, buborékos kovászt kapunk. Ekkor már sütéshez is lehet használni.
Fontos tudni, hogy az etetés után 5-6 órával a legaktívabb a kovászunk (ekkor bugyog a legjobban és ekkor a legnagyobb a térfogata). Ha ezen az időszakon túl van, akkor lecsendesedik, a térfogata is csökken, ezért tehát ideálisan 5-6 órával azelőtt etessük meg, mielőtt használni szeretnénk. 

Share:

Népszerűek

Címkék

aktuális (811) érdekességek (939) fejtörő (59) megható (248) megrázó (62) recept (376) viccek (122)