Nyers eperszörp, ami évekig is eláll

Nem kell főzni, egyszerűen elkészíthető, és olyan, mintha frissen szedtük volna.

Az epret folyóvíz alatt alaposan megmossuk, majd amikor teljesen tiszta lesz az öblítővíz, akkor csumájától is megszabadítjuk, és lemérjük.

Ahány kiló a gyümölcs, annyi késhegynyi borkősavat és annyi mokkáskanál nátrium-benzoátot adunk hozzá, majd az egészet összetörjük. Ha nagyon tisztán dolgoztunk, akkor a nátrium-benzoátot el is hagyhatjuk. Ilyenkor azonban a késhegynyi helyett 1 mokkáskanál borkősavat teszünk a gyümölcsre. Mivel a kupakok némelyike nem záródik rendesen, így két réteg celofán közé tehetünk nátrium-benzoátot és erre rá a kupakot. 
Ne turmixoljuk, mert elveszíti eredeti színét és nem csöpög le annyi lé, mintha csak kézzel nyomkodnánk szét a szemeket.

Ezután a gyümölcspépet keverjük össze kilónként 6 dl korábban felforralt, de már kihűlt, hideg vízzel, majd az egészet öntsük tüllzacskóba. Akinek nincs zacskója, megteszi egy tetra pelenka is a négy sarkán összekötve. Lényeg, hogy a zacskót lógassuk fel egy tál fölé és egy éjszakán áthagyjuk, hogy magától lecsöpögjön. Ne nyomkodjuk.

Másnap mérjük meg a levet, és 
minden literéhez 1 kg cukrot adjunk.
Keverjük meg többször, míg a cukor nem olvad el teljesen. Ekkor kiforrázott üvegekbe öntjük, a fent említett módon ledugaszoljuk és hűvös kamrába tesszük.

Évekig eláll, finom és illatos szörp lesz belőle.
Természetesen hígítva fogyasztható. Színe azonban ilyenkor már nem olyan intenzív, mint a boltinak. Annál azonban egészségesebb, gyerekek is fogyaszthatják. Aki nagyon szereti az élénk színt, kevés céklalével fokozhatja a szörp színvilágát.

A megmaradt gyümölcshúsból pedig bátran főzzünk lekvárt.

Share:

Népszerűek

Címkék

aktuális (816) érdekességek (940) fejtörő (59) megható (249) megrázó (62) recept (376) viccek (122)