Így változik a hatósági igazolványok lejárata a veszélyhelyzet után

Hamarosan az egészségügyi dolgozóknak is érvényes jegyre vagy bérletre lesz szükségük az utazáshoz, de a járványhelyzet miatt bevezetett veszélyhelyzet vége másra is kihatással van.


A diákigazolványon szereplő, az I. félév idején érvényesített matricával a diákok 2020. december 15-ig igazolhatják a tanulói jogviszonyukat. A nyugdíjas és kisgyerekes bérletigazolványok – abban az esetben is, ha azok a vészhelyzet ideje alatt lejártak – továbbra is érvényesek maradnak, ezek is 2020.december 15-ig használhatók.


Az álláskeresők bérletének kiváltására 2020. július 4-től, szombattól újra a veszélyhelyzetet megelőző szabályok vonatkoznak.

Július 1-jétől lejár az egészségügyi dolgozók díjmentes utazási jogosultsága is, így csak érvényes jeggyel használhatják a BKV járatait.Azok a magyar hatóságok által kiállított, személyazonosító igazolványok, útlevelek és kártyaformátumú vezetői engedélyek, amelyek a 2020. március 11. és július 3. közötti időszakban járnak le, szintén december 15-ig használhatók a 65. évüket betöltött személyek díjmentes utazására való jogosultságának igazolására, továbbá a teljes árú bérletekhez is – írta meg a pénzcentrum.hu.

Ugyanez a szabály vonatkozik a családi pótlék, fogyatékossági támogatás vagy a vakok személyi járadéka kapcsán kiállított hatósági igazolványokra is.

A 2020. április 6. és június 17. közötti időszakban lejáró tartózkodási kártyák, állandó tartózkodási kártyák, letelepedési engedélyek, bevándorlási engedélyek augusztus 2-ig használhatók a letelepedett vagy bevándorolt jogállás igazolására.

Forrás
Share:

Népszerűek

Címkék

aktuális (741) érdekességek (886) fejtörő (52) megható (231) megrázó (59) recept (369) viccek (120)