Orvosi csoda, ami Ádámmal történik

– Jártunk gyógytornászokhoz és kezelésekre, de azt mondták, hogy Ádám elért egy olyan állapotot, amit már nem tud elveszíteni, de nem biztos, hogy javulni fog. Most a mozgásai intenzívebbek lettek – mondta Parragh Csaba, Ádám édesapja. – Nem csak egyszer van mozdulás, hanem ezek óránként kétszer-háromszor is előjönnek, és terjedelmében is az egy-két centi helyett most tíz-tizenötre növekedtek. Ahogy a kezét vagy a lábát felemeli, ahogy mozgatja, ez mind sokkal erősebb lett és érződik, hogy erő is van benne.

Ádám tizenhét éve fekszik ágyhoz kötve. Azóta édesapja ápolja és segíti a fiát, ahogy tudja.

– Villogó zöldön haladtam át, és elütött egy autó – emlékezett Ádám.

Az akkor nyolc éves gyermek tizenhét méterre az ütközéstől a járda szélére esett.

– Az útpadkára úgy érkeztem le, hogy beütöttem a tarkómat, és megsérült az egyik nyakicsigolyám. Kétszer élesztettek újra.

Talán az élni akarása miatt maradt életben, és bár az orvosok nem hittek benne, a fiú tudata is ép maradt. Nyaktól lefelé viszont lebénult és lélegeztetőgépre került.

– Kb. két hétig voltam altatásban, és utána kezdtem magamhoz térni. December közepe körül, már teljesen magamnál voltam és akkor tudatosult bennem, hogy mi történt. Ahogy idősebb lettem, egyre nehezebb volt elfogadnom és feldolgoznom, hogy le vagyok bénulva.

– Ezt a mai napig nem lehet feldolgozni – vette át ismét a szót az édesapa. – Ez egy olyan esemény, ami egyik pillanatról a másikra megváltoztatja az életedet és a családodét is.

Ádámnak van egy testvére, akinek szintén megváltozott az élete. Ezzel együtt kell élni és meg kell próbálni a maximumot kihozni belőle.

A baleset után magántanulóként folytatta Ádám az iskolát és néhány éve le is érettségizett.

– A balesetemkor általános harmadikba jártam. Amikor nyáron hazakerültem, a szünet tanulással telt, mert a tanárom vállalta, hogy kijár hozzám.

Néhány alternatív terápia eleinte minimális javulást hozott az állapotában, néhány izmát mozgatni tudta, de kb. tíz éve apró változásokon kívül semmi nem történt, és ezt a stagnálást nagyon nehéz volt feldolgozni. Ádámék 2019 decemberében hallottak először a C-peptidről, és januárban úgy döntöttek, hogy kipróbálják. A fiú azóta nem csak a mozgástartománya növekedésében, de idegi és ingerületi területen is pozitív változást észlelt.

– Amit legelőször tapasztaltam, hogy naponta egyszer-kétszer visszajött a vizelet érzés. Kb. két hónap múlva más, korábban is meglévő apró reflex mozgások sokkal nagyobbak és gyakoribbak lettek. A gondolataimat is előbb tudom kimondani, mint korábban – meséli Ádám.

– Amikor tisztába tettük és áttöröltük a testét, észrevettük, hogy a hasfal nyolc-tíz centis területen homorú lett, valószínűleg a hideg érzet miatt. Amikor oldalra fordítjuk, a keze-lába kalimpál, és előfordul, hogy hasba rúg. Egy olyan gyógytornász jár hozzá, aki segít a mozgásokban. Ő azt érezte, hogy Ádám könnyebben, tudatosabban mozgatja a kezét és a lábát, és könnyebben csinál meg olyan gyakorlatokat, amiknek elvégzéséhez korábban kicsi időnek el kellett telnie, hogy az információ eljusson az agyhoz. És ezeket többször is meg tudja csinálni. Naponta kétszer tettük tisztába, és nem ázott át a pelenka, most gyakrabban kell cserélni ezt is és az ágyneműt is. Régen vizelet két- három naponta volt, a széklet volt, hogy csak négy-öt naponta. A C-peptid hatására könnyebben működik az anyagcsere – mesélte az apuka.

– Amikor tisztába tesznek előfordul, hogy érzem, hogy feszül a húgyhólyagom, mintha pisilni kéne és rövid idő alatt ki tudom pisilni, ami a hólyagomban van, vagyis tudom kontrollálni és időnként már a székletet is – mondja a fiú.

– Mivel nyaktól lefelé lebénult, elméletileg nem tudná megcsinálni, hogy összecsukja a tenyerét, de most itt és a lábfején is van mozgás. Amikor elektromosan stimulálom az izmait, már sokkal kisebb fokozatra kell állítani, mint korábban, és mégis bejönnek ugyanazok a mozgások. A talp reflexek is intenzívebbek lettek.

Egyre több pozitív változást tapasztalnak, ami erőt ad a családnak.

Amióta használják a C-peptidet, Ádám már üvegből is képes inni.

– Az étrendemben is van változás. Kevesebb húst eszem, és vannak napok, amikor megvagyok nélküle. A C-peptiddel kapcsolatban nem voltam túl optimista, mert volt már egy pár dolog, amiben csalódtam, de most meglepődtem a gyors változásokon – mondta Ádám.

A közzétett információkat nem hagyta jóvá az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés- egészségügyi Intézet, vagy bármely más egészségügyi testület. Nincs szándékunkban betegségeket diagnosztizálni, kezelni, gyógyítani vagy megelőzni. A megosztott információ kizárólag oktatási célokat szolgál. Kérjük minden esetben konzultáljon kezelőorvosával, különösen terhesség, szoptatás, gyógyszeres kezelés, vagy fennálló betegség esetén.

Forrás
Share:

Népszerűek

Címkék

aktuális (748) érdekességek (896) fejtörő (54) megható (238) megrázó (59) recept (370) viccek (120)