Szájmaszk és gumikesztyű a tengerekben, az állatok gyomrában, mindenhol

Súlyos környezetszennyezés forrása lesz a járvány elleni küzdelem – figyelmeztet több környezetvédő szervezet. Az elmúlt hetekben ugyanis tömegével bukkantak szájmaszkokra, gumikesztyűkre, fertőtlenítős flakonokra a tengerekben és a partvonalak mentén.
Egy francia szervezet, az Opération Mer Propre az elsők között kongatta meg a vészharangot. A Földközi-tenger partján, a Côte d’Azur magasságában egyre több maszkot, gumikesztyűt és kiürült kézfertőtlenítős flakont találnak a vízben a már megszokott palackok, üdítős dobozok és csomagolóanyagok között. Szerintük ez még csak a kezdet, de ha belegondolunk, hogy csak Franciaország több mint kétmilliárd darab egyszer használatos maszkot rendelt, el lehet képzelni, hol lesz ennek a vége világviszonylatban.

Egy hongkongi székhelyű szervezet, az OceansAsia is aggodalmának adott hangot, miután megvizsgálta a városállamhoz tartozó egyik lakatlan sziget partvonalát. Száz méteren több mint hetven gumikesztyűt sodort partra a víz. A következő héten harminc maszkot találtak. “És ez egy lakatlan sziget a semmi közepén” – figyelmeztettek a szervezet szakértői, akik több közeli strandot is megvizsgáltak, és ugyanezzel szembesültek.

Ami a tengerek és óceánok szennyezettségét illeti, egy 2018-as ENSZ-jelentés szerint csak műanyag hulladékból 13 millió tonnányi ömlik beléjük évente. A Földközi-tengerbe ebből 570 ezer tonna jut. Ezt úgy kell elképzelni – magyarázza a WWF -, mintha 33,800 műanyagpalackot hajítanánk bele percenként.

A papírzacskót, gumikesztyűt eldobni a tenger közelében talán az egyik legveszélyesebb dolog, mivel a teknősbékák azt hiszik róla hogy a zacskó nem más mint legfőbb táplálékuk, a medúza. Ilyenkor bekapják és lenyelik, a papírzacskó felfújódik bennük és lebegni kezdenek ami vagy az éhenhalásukhoz, vagy pedig az áldozatául esésükhöz vezet.


Forrás
Share:

Népszerűek

Címkék

aktuális (748) érdekességek (896) fejtörő (54) megható (238) megrázó (59) recept (370) viccek (120)