-

12 jó tanács a mentősöktől, amit mindenkinek komolyan kellene venni!

A következőkben olyan információkat szeretnénk megosztani veletek, amelyekkel a mentősök munkáját, a mentési folyamat hatékonyságát mi is tudjuk segíteni, de legalábbis nem hátráltatni.


1 – A központba befutó hívások nagy része fals


Létező probléma, hogy a 112-es segélyhívószámra befutó telefonok nagy része nem veszélyhelyzettel kapcsolatos. Sok idős ember tárcsázza mentést nem igénylő problémák miatt vagy éppen magányában. Az ilyen fals hívások a valóban fontos esetektől veszik el az időt és energiát.


2 – Fontos lenne minden közlekedési baleset esetén is hívni a 112-t


Van, hogy egy közlekedési baleset komoly, életet veszélyeztető károsodást okozott, amit külső szemmel nem lehet észrevenni és talán az áldozat maga sem érzi, a megnövekedett adrenalin szint hatása miatt a fájdalmat. Példának okáért egy belső vérzés nem látható, ám életveszélyes lehet.


3 – A 112-t tárcsázva megtudod, hogy valóban veszély áll-e fenn


A fals hívásokkal ellentétben, komolyabb eseteket sem szabadna elbagatellizálni. Ha úgy érzed, hogy rohamod lesz, de kételkedsz, hogy tárcsázd-e a segélyhívó számot, mert talán nem vesznek komolyan, inkább telefonálj. A tüneteidet, aggodalmaidat leírva segítenek döntést hozni a megoldást illetően. A hívás még nem jelent egyből kiszállást.


4 – Az újraélesztés kulcsfontosságú


Az újraélesztés nem olyan bonyolult dolog, mint azt sokan hiszik és kicsi a valószínűsége, hogy kárt okozunk vele. Lehet, hogy éppen a te igyekezeted ment meg egy emberi életet. Mindenképpen jobb, mint meg sem próbálni.


5 – Szívroham esetén egy tipp


Természetesen a megelőzés lenne a legjobb, ám ha beütött a baj, akkor a kezelés lép az első helyre. Amíg ki nem ér a mentő, érdemes elrágni 2 aspirin tablettát, hogy megelőzzük a vérrög növekedését.
6 – A defibrillátor használata egyszerűbb, mint hinnéd


Egyre több épületben található féleautomata defibrillátor, hiszen az is sokat számít, ha a mentők megérkezéséig nem vész kárba értékes idő. Ezek az eszközök már hangvezérléssel és grafikus útmutatókkal ellátottak, így végig irányított a használatuk.


7 – Állítsd be a helymeghatározást a telefonodon


Ha az állapotod miatt már képtelen vagy a tartózkodásodról információt nyújtani, akkor a telefonodon aktivált helymeghatározás segítségével a GPS technológiának köszönhetően rád tud találni a mentőegység.


8 – A mentőautóé az elsőbbség, ám csak körültekintően


Ha hallod és látod a mentőautó jelzését, akkor természetes, hogy úgy helyezkedsz az úton, hogy el tudjon haladni, ám ilyenkor is légy nagyon körültekintő, nehogy hirtelen manőverekkel veszélyeztesd a többi közlekedő épségét.


9 – A mentőautó vezetője nem csupán sofőr


Az, aki a mentőautót vezeti, szintén rendelkezik egészségügyi jártassággal.


10 – Legyen nálad egy lista gyógyszerallergiádról, krónikus betegségeidről


Ha segíteni szeretnéd a mentősök munkáját, akkor jól teszed, ha előre összeírsz egy listát a gyógyszerallergiádról és olyan egészségügyi problémáidról, amelyekről érdemes tudnia a szakmai egységnek, hogy megfelelően elláthasson. Ezt tartsd magadnál olyan helyen, ahol könnyen megtalálható.


11 – A sürgősségi osztály maga priorizál a beérkező esetek között


Ha mentővel visznek be, az még nem jelenti automatikusan, hogy előre kerülsz a sorban és téged azonnal el fognak látni, csupán azt, hogy valószínűleg hamarabb érkezel a kórházba, mint bármely más közlekedési eszközzel. Ha van nálad súlyosabb eset, őt fogják ellátni előbb.


12 – A mentős is ember


Attól függetlenül, hogy egy mentős keménynek és összeszedettnek látszik, nem szabad elfelejtenünk, hogy ő is emberből van. Ha nem érzékenyül el és finomkodik a munkája során, nem jelenti azt, hogy nem hatja meg semmi. Az a temérdek stressz és trauma, ami nap, mint nap éri, nem marad nyomtalan, csak már megtanulta helyén kezelni a dolgokat. Ne nehezítsük meg a munkájukat még jobban felesleges panaszokkal, inkább segítsük.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (2576) elgondolkodtató (162) érdekességek (1259) fejtörő (74) megható (285) megrázó (69) recept (466) viccek (317)

Translate