-

A férjem gyakran megszédült, amikor hirtelen felállt. Azt hittük leesett a vérnyomása, de az orvos sokkal rosszabbat mondott

Te is gyakran szédülsz és zsibbadnak a végtagjaid? Rossz hírünk van!

A nyaki porckorong, a csigolya deformációja egyrészt öröklési hajlamtól, másrészt a kevés mozgástól alakulhat ki, de a spondilózis az öregedés velejárója is.

Fontos tudni, hogy a gerincoszlop nemcsak a fej tartója, hanem valamilyen védőkábelként is használatos, védi a benne haladó idegpályákat. A nyaki gerincoszlopot alkotó csigolyák elmeszesedése a spondilózis, ami sokszor a rossz testtartástól van, főként a komputer előtt ülők esetében, mivel a nyak egész nap enyhén előre dől a fej súlya miatt.

Ha sokszor ebben a tartásban vagy, akkor a gravitáció hatására elkezdődik a meszesedés, és itt nem áll meg, hanem tovább halad a váll felé.

Az idősek főként érintettek, mivel a kor miatt is gyakran elmeszesednek a nyaki csontok, de helyes testtartással, mozgással elkerülhető, illetve késleltethető a baj.


A spondilózis főbb előidézői:
nyaki trauma


túlsúly


osteoporozis


operáció ezen a területen


született hajlam


ízületi gyulladás


A betegség sokszor nem fáj, de azért van néhány tünet, ami a spondilózisra utal:


kellemetlen érzés a nyak körül


vállzsibbadás


fejfájás


a nyaki izmok gyakori merevsége, amikor elfordítjuk a fejet


ha merev nyakkal kelünk


szédülés, ha hirtelen felfelé nézünk


ha bizonyos zajokat, zörejeket hallunk


A spondilózist orvos állapítja meg, egy sor elvégzett teszt után. Ha nem súlyos a helyzet, akkor gyógytornával valamennyire kezelhető, csak a legsúlyosabb esetekben van szükség műtétre, de mindenképp orvos által javasolt terápiával kell kezelni.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (2523) elgondolkodtató (161) érdekességek (1256) fejtörő (74) megható (284) megrázó (69) recept (466) viccek (308)

Translate