-

Így ellenőrizd, hogy igazi vagy hamis mézet vásároltál!

Néhány éve hatalmas botrány kerekedett a méz hamisításból, amikor egyre többet hallhattunk arról, hogy a boltok polcain nem eredeti méz díszeleg.

Hogy szűrjük ki, hogy a méz, amelyet meg szeretnénk vásárolni igazi, vagy hamisított?


Forgasd meg!


A mézes üveget fordítsd meg fejjel lefelé és ha a benne lévő buborékok gyorsan haladnak felfelé, akkor túl híg a méz, sok vizet tartalmaz, nagy az esély rá, hogy hamisított. Mindig szobahőmérsékletű mézet ellenőrizzünk, mert a hűtött méz mozgása sokkal lassabb.


Keverd szeszbe!


Egy kávéskanál mézet oldj fel tiszta szeszben. Ha teljesen feloldóik, akkor igazi a méz, ha hamisított, akkor homályossá változik és a méz leülepedik a szesz alján.


Nézd meg jól!


A méznek homogénnek kell lennie, nem jó, ha sokkal vizesebb.


Ízleld meg!


Ha a megkóstolt méznek érzel valamilyen utóízét, akkor az nem eredeti! Ha bármilyen furcsa,oda nem illő ízt érzel, akkor hamisított mézet ízlelgetsz.


Tapintsd meg!
Az eredeti méz felszívódik, a hamis pedig ragadós marad! Végy két ujjad közé egy kis darab mézet és úgy ellenőrizd! A hamisított méz a sok cukor és édesítőszer miatt vált ki ragadós érzést!


Tedd a mikróba!


Egy kiskanálmézet melegíts meg a mikróban. Ha a méz igazi, akkor elkezd karamellizálódni, ha hamis, akkor habzani, buborékosodni kezd.


A fentiek mellett egy nagyon fontos és egyszerű dologgal még tesztelhetjük a megvásárolni kívánt mézet! Az ára ugyanis sok mindent elárul. Ha az átlag árhoz képes sokkal olcsóbb a méz, akkor az biztos hamisított, ne dőljünk be semmilyen különleges akciónak!


Gyertya trükk


Fogj egy gyertyát és mártsd bele a mézbe a tetejét. Csepegtesd le a fölösleges mézet, vagy egy vattával töröld le. Végül gyújtsd meg. Ha könnyen elkezd égni, akkor nem kell semmilyen veszéllyel számolnod, a méz eredeti, de ha nehezen gyullad meg, akkor vizes,hamisított.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (2576) elgondolkodtató (162) érdekességek (1259) fejtörő (74) megható (285) megrázó (69) recept (466) viccek (317)

Translate