-

Erre számíthat az, aki beadatja majd magának a védőoltást!

Kezdődhetnek a tömeges oltások az Egyesült Államokban is, de mire számíthat az, aki beoltatja magát a Pfizer vakcinájával?

Mint a Blikk is megírta, az Egyesült Királyság után az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal is 95 százalékos hatékonyságúnak minősítette a Pfizer koronavírus elleni vakcináját, amelyet 16 éven felülieknek adhatnak be. Az első mintegy 2,9 millió dózissal főleg egészségügyi dolgozókat és idősotthonok lakóit fogják beoltani.

A Pécsi Tudományegyetem kutatói a Facebook-ra posztolták új eredményeiket a Pfizer-vakcina mellékhatásaival kapcsolatban. Összefoglalójuk szerint a klinikai hármas vizsgálati fázisba összesen 43 548 embert vontak be, 21 720-an vakcinakészítményt, míg 21 728-an placebót kapott. A vakcina izomba történő beadásra készült, és az első dózist követően 21 nappal adták be a másodikat.

A jelenleg értékelt időszak két hónap, ennyi ideig biztosan, de óriási valószínűséggel ennél jóval tovább is hatásos lesz az immunválasz – írják a pécsi virológusok.

Az első dózist követő 12 nappal már kialakult bizonyos fokú védelem. A második dózist követően 7 nappal már 95%-os hatékonyság állapítható meg. Rendkívül jó hír, hogy a hatékonyság 90-100% közt mozgott.


A pécsi kutatók a jelentkező mellékhatásokat is felsorolták:


– Oltási hely pirosodása és duzzanata csak alacsony százalékban (5 illetve 6%) volt megfigyelhető.

– Gyakran jelentkezett viszont az oltási hely rövid ideig tartó fájdalma – a résztvevők 83 százaléka számolt be erről.

– A placebo készítményhez képest gyakrabban figyeltek meg úgynevezett szisztémás reakciókat: fejfájást 42, hidegrázást 14, lázat pedig 4 százalékuk tapasztalt, ezek azonban kivétel nélkül elmúltak.

Ilyen reakciókat a 16–55 éves korosztálynál valamivel gyakrabban figyeltek meg, illetve általánosságban a második dózis után gyakoribb volt az első dózishoz képest. A biztonsági profil ezek alapján kifejezetten jónak mondható. A mellékhatások közé tartozik még, hogy 47 százalék érzett fáradtságot, levertséget az oltás után – ahogy megírtuk, korábban többen is másnapossághoz hasonlító tünetekre panaszkodtak.ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (2525) elgondolkodtató (161) érdekességek (1256) fejtörő (74) megható (284) megrázó (69) recept (466) viccek (308)

Translate