-

Fontos bejelentést tett ma az operatív törzs! ezek a változások léptek életbe!

Az operatív törzs csütörtökön ismét tájékoztatót tartott. A héten a legújabb fejlemény az volt az év végi szabályok kapcsán, hogy tilos lesz a tűzijátékozás szilveszterkor. A napi fertőzöttek száma közben egy szintet visszalépett az elmúlt hetekben tapasztalható 6000-es nagyságrendről: már „csak” 3000 körüli számokat jelent reggelenként a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal. Az elhunytak száma azonban ma is 150 fölött volt.


A tájékoztatón elhangzott:


Mostantól az egészségügyi dolgozók mellett a közszolgálati tisztviselők, honvédelmi, rendvédelmi és szociális dolgozók is ingyen utazhatnak, ha van munkáltatói igazolásuk arról, hogy a járványügyi védekezésben látnak el feladatot.

A szilveszterkor is érvényes kijárási tilalom betartatása és a csoportosulások elkerülése érdekében betiltják az amúgy december 28. és január 2. között engedélyezett tűzijátékok árusítását és felhasználását is, a szabályszegőket akár 150 ezer forintra is büntethetik. A tűzijátékozás idei, évvégi részletes szabályozása itt található.


A szentestére vonatkozó szabályokról hétfőn várható döntés.

Tegnap a budapesti rendőrök egy IX. kerületi étkezdében azt tapasztalták, hogy a tulaj és három alkalmazottja nem viselnek maszkot, ezért 30 napra bezárták az étkezdét.

311 ember szegte meg a kijárási korlátozásokat az elmúlt 24 órában.

Magyarországon 157 ember hunyt el egy nap alatt, s eddig összesen 7538 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Kérik, hogy a védelmi intézkedéseket mindenki tartsa be.

Reménykeltő hírek érkeznek a vakcinákról. December 21-én döntést hozhat az európai gyógyszer ügynökség a Pfizer vakcinájának engedélyezéséről. Úgy készül Magyarország, hogy az egészségügyi dolgozók oltása már december végén megkezdődhet.Magyarország a Pfizeren kívül többféle vakcinát is lekötött, és már vizsgálják idehaza az orosz és a kínai vakcinát is, hogy működnek-e.

Az 50. héten az összes igazolt fertőzött (több mint 29 ezer ember) korcsoroptok szerinti megoszlása a következő:


23 százalék 40-49 év közötti

17 százalék 60 év feletti

4,5 százalék 15 év alatti


Somogy megyében nőtt leginkább a fertőzöttek száma egy hét alatt. A legtöbb megyében már kevesebb fertőzöttet regisztráltak az 50. héten, mint egy héttel korábban.


Kérdésekre adott válaszok:


Milyen szabályok érvényesek a haldoklók hozzátartozói számára? Válasz: a kórházakban továbbra is látogatási tilalom van, de haldoklók és szülő nők esetében köteles az egészségügyi intézmény engedélyezni a hozzátartozó látogatását.

Országgyűlési képviselő bemehet kórházba? Válasz: Csak a haldoklók, illetve a szülő nők hozzátartozója mehet be.

Tényleg nem ajánlott a vakcina előrehaladott betegségek esetén? Válasz: Minden vakcinát egyedileg engedélyeznek, dokumentum rendelkezik majd az ellenjavallatokról, alkalmazhatóságról, az oltási reakciókról.

Aki önként megy gyorstesztre és pozitív lesz, azzal mi történik? Válasz: Több ponton is elérhető a tesztelés. Akinél a gyorsteszt, vagy bármilyen teszt pozitív lesz, annak a háziorvosánál jeleznie kell ezt, amit járványügyi intézkedések követnek. A pozitív személyeket el kell különíteni.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (2505) elgondolkodtató (160) érdekességek (1254) fejtörő (74) megható (283) megrázó (69) recept (466) viccek (300)

Translate