Ha nincs programod december 21-én, ezt meg kell nézned! Nyolcszáz évente csak egyszer látható!

Nyolcszáz év után, december 21-én újra szabad szemmel látható lesz a Betlehemi csillag, amely tulajdonképpen a Jupiter és a Szaturnusz különleges és igen ritka együttállásából rajzolódik ki az égen.

A Jupiter és Szaturnusz a Naprendszer két legnagyobb bolygója különleges konstellációban találkozik majd az égbolton. A két égitest 0,1 fok közelségben lesz, ami viszonylag különös látványt mutat: egyetlen csillagnak tűnhetnek majd, de az éles szeműek felfedezhetik benne a két külön bolygót – írja az Index.

A Betlehemi csillagot csak hallomásból ismerheti a mai kor embere, ugyanis utoljára 400 éve tűnt fel az égen, azonban akkor a Nap takarásában bújt meg az égi jelenség, így valójában utoljára 800 évvel ezelőtt láthatták a Földről szabad szemmel.

A csillagászok általában egyetértenek, hogy nem számíthatunk „összeolvadó csillagok” látványára, viszont láthatjuk az úgynevezett holdillúziót, ami egy olyan optikai csalódás, amitől a horizont közelében látható égitestek nagyobbnak tűnnek.

A Betlehemi csillagot a hét közepén napnyugta után lesz érdemes lesni az égen, ugyanis akkor lesz a leglátványosabb.Népszerűek

Címkék

aktuális (1689) elgondolkodtató (111) érdekességek (1113) fejtörő (69) megható (268) megrázó (67) recept (417) viccek (134)

Translate