Végre kiderült! Ezekről termékekről igazolták, hogy nem olyan magas minőségűek itthon, mint más európai országban

Jelentős előrelépés történt a néhány éve itthon is nagy felháborodást kiváltó kettős minőség elleni küzdelemben, mert a kifogásolható jelenség 2022-től tisztességtelen és megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak minősül majd Magyarországon is. Már készül a hatóság: jövő tavaszig több száz tisztítószert, higiéniai árucikket laboratóriumban vizsgálnak át – ezek közül több már fenn is akadt a minőségi rostán.

A Magyar Nemzet cikke felidézi, hogy a mérföldkőnek számító szabályozás úgy szól:

EURÓPA-SZERTE TISZTESSÉGTELENNEK MINŐSÜLNEK AZOK A GYAKORLATOK, AMIKOR EGY ÁRUT AZ EGYIK TAGÁLLAMBAN ÚGY FORGALMAZNAK, HOGY AZ MÁRKANEVÉBEN, KÜLLEMÉBEN MEGEGYEZIK A MÁS TAGÁLLAMOKBAN FORGALMAZOTT ÁRUVAL, AZONBAN AZ ÖSSZETÉTELBEN VAGY MÁS JELLEMZŐKBEN JELENTŐS ELTÉRÉSEK VANNAK.

Egyedüli kivételt enged meg az uniós irányelv, ha a különbséget jogszerű és objektív tényezők indokolják, ez esetben viszont a vásárlót egyértelműen tájékoztatni kell az eltérésről.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint a kettős minőség körül évek óta keringenek itthon is a találgatások, több olyan árucikket tudna felsorolni minden vásárló, aminek kapcsán hallott olyat, hogy a nyugat-európai változat jobb minőségű – a leginkább emlegetett termékek között mosópor, öblítő, tisztítószer, kozmetikum, mogyorókrém, tartós élelmiszerek szerepelnek.

Üdvözlik és a következő fontos állomásnak tartják a civil fogyasztóvédők, hogy a szigorítás életbe lépéséig is tényeken alapuló, hivatalos laboratóriumi vizsgálatok zajlanak a kettős minőség kizárására a tipikus árukörökben. Az eredmények várhatóan növelik majd a fogyasztók számára az átláthatóságot és segítik a megalapozott vásárlói döntéseket a jövőben.Ezért kedvező – mutat rá a vásárlói egyesület -, hogy

AZ INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM AKKREDITÁLT VEGYIPARI LABORATÓRIUMÁBAN 360 TERMÉKMINTA VIZSGÁLATA KEZDŐDÖTT MEG ÉS MOST IS TART OLYAN ÁRUCIKKEKBŐL, AMELYEK ITTHON BESZEREZHETŐ HÁZTARTÁSI-VEGYIPARI ÉS TISZTÁLKODÁSI-KOZMETIKAI SZEREK, ÉS KAPHATÓK NÉMETORSZÁGBAN, OLASZORSZÁGBAN, AUSZTRIÁBAN IS AZ ONLINE ÉS A HAGYOMÁNYOS KERESKEDELEMBEN.

A legutóbbi köztes tájékoztatásra hivatkozva a civilek felidézték, hogy az összehasonlítandó termékminták több mint harmadát már bevizsgálták a magyar fogyasztóvédelmi hatóságnál.Az eddigi ellenőrzések során pedig:


TALÁLTAK OLYAN MAGYARORSZÁGON KAPHATÓ TERMÉKEKET, AMELYEK KEVESEBB HATÓANYAGOT TARTALMAZNAK A NYUGAT-EURÓPÁBAN AZONOS MÁRKANÉVEN ÉS CSOMAGOLÁSBAN KÍNÁLT ÁRUCIKKEKHEZ KÉPEST.

Eképpen 14, eddig meg nem nevezett termékről mostanra tudhatják a szakértők, hogy a magyar mintákban kevesebb a szükséges hatóanyag, de már olyan megállapításra is jutottak, hogy azonos márkanéven belül egy jobb minőségű külföldi árucikkből itteni változat nem kapható.

A KETTŐS MINŐSÉGŰ ÁRUCIKKEK KÖZÖTT MOSÓSZER, FOLTTISZTÍTÓ, TUSFÜRDŐ ÉS SAMPON IS TALÁLHATÓ.

Következményként viszont a forgalmazásban, előállításban érintett vállalkozásoknak egyelőre csak jelzi a hatóság, miként kerülhetik el a gyakorlatuk megváltoztatásával, hogy 2022-től bírságot kapjanak a kettős minőség miatt megállapítandó tisztességtelenségért.A JELENLEG IS ZAJLÓ HATÓSÁGI TERMÉKELLENŐRZÉSEK ÖSSZESÍTETT SZÁMADATAIT VÁRHATÓAN JÖVŐ TAVASSZAL KÖZLI A SZAKTÁRCA, A LEBUKTATOTT ÁRUCIKKEK MÁRKÁIT, NEVÉT VISZONT CSAK 2022 NYARÁTÓL LEHET ISMERTTÉ TENNI, MIUTÁN ÉLESRE VÁLT A SZIGORÚBB UNIÓS IRÁNYELVBŐL SZÜLETETT SZABÁLYOZÁS.

A fogyasztóvédők abban bíznak, hogy egyrészt jelentős visszatartó erővel bírnak a tényszerű teszteredmények, de főként, hogy a jövő év utáni esztendő májusában hatályba lépő szabályozás alapján büntethetővé válik a kettős minőség. A majdan kiszabható bírság a jogszabály szerint a gyártó árbevételének 5 százalékát is elérheti, ami multicégek esetében legfeljebb 500 millió forintot érhet el.


ForrásShare:
 
loading...

Népszerűek

Címkék

aktuális (1589) elgondolkodtató (101) érdekességek (1103) fejtörő (67) megható (265) megrázó (67) recept (404) viccek (133)