-

Végre kiderült! Ezekről termékekről igazolták, hogy nem olyan magas minőségűek itthon, mint más európai országban

Jelentős előrelépés történt a néhány éve itthon is nagy felháborodást kiváltó kettős minőség elleni küzdelemben, mert a kifogásolható jelenség 2022-től tisztességtelen és megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak minősül majd Magyarországon is. Már készül a hatóság: jövő tavaszig több száz tisztítószert, higiéniai árucikket laboratóriumban vizsgálnak át – ezek közül több már fenn is akadt a minőségi rostán.

A Magyar Nemzet cikke felidézi, hogy a mérföldkőnek számító szabályozás úgy szól:

EURÓPA-SZERTE TISZTESSÉGTELENNEK MINŐSÜLNEK AZOK A GYAKORLATOK, AMIKOR EGY ÁRUT AZ EGYIK TAGÁLLAMBAN ÚGY FORGALMAZNAK, HOGY AZ MÁRKANEVÉBEN, KÜLLEMÉBEN MEGEGYEZIK A MÁS TAGÁLLAMOKBAN FORGALMAZOTT ÁRUVAL, AZONBAN AZ ÖSSZETÉTELBEN VAGY MÁS JELLEMZŐKBEN JELENTŐS ELTÉRÉSEK VANNAK.

Egyedüli kivételt enged meg az uniós irányelv, ha a különbséget jogszerű és objektív tényezők indokolják, ez esetben viszont a vásárlót egyértelműen tájékoztatni kell az eltérésről.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint a kettős minőség körül évek óta keringenek itthon is a találgatások, több olyan árucikket tudna felsorolni minden vásárló, aminek kapcsán hallott olyat, hogy a nyugat-európai változat jobb minőségű – a leginkább emlegetett termékek között mosópor, öblítő, tisztítószer, kozmetikum, mogyorókrém, tartós élelmiszerek szerepelnek.

Üdvözlik és a következő fontos állomásnak tartják a civil fogyasztóvédők, hogy a szigorítás életbe lépéséig is tényeken alapuló, hivatalos laboratóriumi vizsgálatok zajlanak a kettős minőség kizárására a tipikus árukörökben. Az eredmények várhatóan növelik majd a fogyasztók számára az átláthatóságot és segítik a megalapozott vásárlói döntéseket a jövőben.Ezért kedvező – mutat rá a vásárlói egyesület -, hogy

AZ INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM AKKREDITÁLT VEGYIPARI LABORATÓRIUMÁBAN 360 TERMÉKMINTA VIZSGÁLATA KEZDŐDÖTT MEG ÉS MOST IS TART OLYAN ÁRUCIKKEKBŐL, AMELYEK ITTHON BESZEREZHETŐ HÁZTARTÁSI-VEGYIPARI ÉS TISZTÁLKODÁSI-KOZMETIKAI SZEREK, ÉS KAPHATÓK NÉMETORSZÁGBAN, OLASZORSZÁGBAN, AUSZTRIÁBAN IS AZ ONLINE ÉS A HAGYOMÁNYOS KERESKEDELEMBEN.

A legutóbbi köztes tájékoztatásra hivatkozva a civilek felidézték, hogy az összehasonlítandó termékminták több mint harmadát már bevizsgálták a magyar fogyasztóvédelmi hatóságnál.Az eddigi ellenőrzések során pedig:


TALÁLTAK OLYAN MAGYARORSZÁGON KAPHATÓ TERMÉKEKET, AMELYEK KEVESEBB HATÓANYAGOT TARTALMAZNAK A NYUGAT-EURÓPÁBAN AZONOS MÁRKANÉVEN ÉS CSOMAGOLÁSBAN KÍNÁLT ÁRUCIKKEKHEZ KÉPEST.

Eképpen 14, eddig meg nem nevezett termékről mostanra tudhatják a szakértők, hogy a magyar mintákban kevesebb a szükséges hatóanyag, de már olyan megállapításra is jutottak, hogy azonos márkanéven belül egy jobb minőségű külföldi árucikkből itteni változat nem kapható.

A KETTŐS MINŐSÉGŰ ÁRUCIKKEK KÖZÖTT MOSÓSZER, FOLTTISZTÍTÓ, TUSFÜRDŐ ÉS SAMPON IS TALÁLHATÓ.

Következményként viszont a forgalmazásban, előállításban érintett vállalkozásoknak egyelőre csak jelzi a hatóság, miként kerülhetik el a gyakorlatuk megváltoztatásával, hogy 2022-től bírságot kapjanak a kettős minőség miatt megállapítandó tisztességtelenségért.A JELENLEG IS ZAJLÓ HATÓSÁGI TERMÉKELLENŐRZÉSEK ÖSSZESÍTETT SZÁMADATAIT VÁRHATÓAN JÖVŐ TAVASSZAL KÖZLI A SZAKTÁRCA, A LEBUKTATOTT ÁRUCIKKEK MÁRKÁIT, NEVÉT VISZONT CSAK 2022 NYARÁTÓL LEHET ISMERTTÉ TENNI, MIUTÁN ÉLESRE VÁLT A SZIGORÚBB UNIÓS IRÁNYELVBŐL SZÜLETETT SZABÁLYOZÁS.

A fogyasztóvédők abban bíznak, hogy egyrészt jelentős visszatartó erővel bírnak a tényszerű teszteredmények, de főként, hogy a jövő év utáni esztendő májusában hatályba lépő szabályozás alapján büntethetővé válik a kettős minőség. A majdan kiszabható bírság a jogszabály szerint a gyártó árbevételének 5 százalékát is elérheti, ami multicégek esetében legfeljebb 500 millió forintot érhet el.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (2184) elgondolkodtató (142) érdekességek (1231) fejtörő (73) megható (279) megrázó (68) recept (449) viccek (141)

Translate