-

Ilyen sorrendben jelentkeznek a koronavírus tünetei! Te tapasztaltad már az elsőt?

Bár előre nem lehet tudni, hogy kinél milyen lefolyású lesz az új típusú koronavírus okozta betegség, az eddigi tapasztalatokból már fel lehet állítani egy általános sorrendet, amely szerint jelentkezhetnek a tünetek.

A koronavírus-járvány jelenleg agresszívabb, mint tavasszal – mondta el Dr. Kovács László tüdőspecialista a Pannon RTV-nek. A szakember szerint egészen addig védekeznünk kell afertőzésellen, amíg elérhetővé nem válik védőoltás. Az orvos emellett a betegséges lehetséges általános lefolyásáról is beszélt.


Ilyen sorrendben jöhetnek a tünetek


A koronavírus-fertőzés gyakran magas lázzal, illetve hidegrázással kezdődik, amelyet ízületi fájdalmak ésfejfájásis kísérhet. Jellemző továbbá, hogy nagymértékű fáradékonyság is megjelenik.

A következő napokban kialakulhat a torokfájás és a száraz köhögés, amely azt jelzi, hogy a vírus lefelé, az alsó légutak felé halad. Ez a folyamat nagyjából egy hétig tart. Az alsó légutakban esetlegesen fellépő gyulladás pedig már jelentősen súlyosbíthatja a páciens állapotát.


Hányás és hasmenés is jelentkezhet


A következő pillanat lehet az is, hogy az új típusú koronavírus elindul az emésztőrendszerbe. Ebben az esetben jellemzően hányást, hányingert és hasmenést tapasztalhatunk – ismertette a szakember. Megemlítette továbbá, hogy a fiataloknál gyakran a szag- és ízérzékelő receptorokat is károsítja a kórokozó, így a fertőzöttek akár hetekig nem érzik az ízeket és az illatokat.

A súlyos lefolyású COVID-19 esetében pedig a borzalmas fáradékonyság és a légszomj dominál. Ez azt jelenti, hogy az érintett néhány lépést sem tud megtenni anélkül, hogy kifulladna. “Ebben az esetben nagyon oda kell figyelni, vigyázni, hogy időben reagáljunk” – hangsúlyozta a tüdőspecialista.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (1989) elgondolkodtató (137) érdekességek (1200) fejtörő (73) megható (276) megrázó (67) recept (439) viccek (135)

Translate