-

Kormányinfó – Megvan, mikor enyhíthet a kormány

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön megtartotta az idei első Kormányinfót, amelyen beszámolt a kormány legújabb intézkedéseiről.

A Kormányinfón elhangzott:Úgy tűnik, ezt az évet is a koronavírus-járvány határozza meg, legalábbis az első negyedévet. Magyarországon túljutottunk a járvány csúcspontján, de ez nem minden európai országra igaz. Egyrészt örülhetünk, de a veszély a vírus behozatalát illetően továbbra is fennáll.Gulyás Gergely elmondta, a korábban bevezetett szabályokat továbbra is be kell tartani. Mindenkinek megköszönte, hogy betartotta a rendelkezéseket, amelyek a még kibírható kategóriában vannak.A munkahelyek megőrzésében a kormány sikereket ért el, 4000 emberrel többen dolgoztak decemberben, mint 2019 decemberében. Most is vannak gazdasági nehézségek, és többen vannak részmunkaidősök, de összességében sikereket könyvelhetett el a kormány a védekezés gazdasági területén.

Mikor lehet enyhíteni?

Az intézkedéseken akkor lehet majd enyhíteni, ha a járványgörbe továbbra is alacsonyan lesz, lefelé tart, illetve olyan kevés lesz a betegek száma, mint tavaly május-júniusban, vagy ha sikerül az átoltottságot olyan mértékűre növelni, ami garancia arra, hogy legalább a kockázati csoportokat meg lehessen védeni.

A számok javulnak, de még nem eléggé. Közben folyamatosan szerzi be a kormány a vakcinákat. Az uniós oltóanyag-szállítás lassú, Brüsszelt éles kritikák érték, és nem Magyarország volt, aki az Európai Bizottságot szidta. Az unióból kilépett Nagy-Britannia, vagy éppen az unión kívüli Izrael is sikeresebben szerzett be vakcinákat.


Kínai vakcina is jön:


Magyarországon eddig 91 ezer oltást sikerült elhasználni, a hetente érkező mennyiség 100 ezer alatt van. Ebből könnyű kiszámolni, hogy a 60 év feletti krónikus betegek, 3 millió embert beoltása 30 hétig tartana. A cél, hogy a zárások korszakát gyorsabban magunk mögött hagyjuk, ezért máshonnan is vakcinához kell jutni.Jó esély van arra, hogy Kínából szerezzünk vakcinát, ez hatékony, 20 millió embert már beoltottak vele. A Sinopharmmal már meg is állapodtak, a magyar gyógyszerhatóságnak kell engedélyeznie a vakcina itthoni használatát. Tárgyal az ország az oroszokkal is.

Az ország készen áll arra, hogy ha elég vakcina állna rendelkezésre, napi félmillió embert olthassunk be. Azaz két hét alatt végezni lehetne ezzel a munkával.

A magyar kormány oltáspárti, de az oltás továbbra is önkéntes, és nem is tervezi a kormány kötelezővé tenni.

Gulyás Gergely beszámolt a hiteltörlesztési moratórium eredményeiről: 4300 milliárd forintnyi hitelt lehet ma Magyarországon később visszafizetni.

Több ágazatban a bérfizetés jelentős részét vállalja át a kormány: a vendéglátással, szálláshelyszolgáltatással, sporttal, szórakoztatással szabadidős szolgáltatással foglalkozó cégeknél több mint 10ezren igényelték a támogatást, a szektorban dolgozók kétharmada kapja meg a támogatást.

Az állam a gyermekes családokon segít az otthonteremtési programmal: a felújítás költségének felét állja az állam, 3 millió forintig.

Kérdésekre adott válaszok:

Üres kórházi folyosók, halottasházak bemutatása Hadházy Ákos képviselő Facebook-oldalán. Mit szól ehhez Gulyás Gergely? Válasz: Tragikus, hogy bárki – a kegyeleti jogokat figyelmen kívül hagyva – képeket közöl egy halottasházból. A politikai haszonszerzésnek vannak határai.

Jobbikos politikusok afrikai, magángépes útja? Válasz: Az egész egy nemzetbiztonsági ügynek látszik, hiszen itt valaki megkérdőjelezhető berendezkedésű országokba látogat választási megfigyelőnek. Olyat viszont, hogy választási megfigyelőt magánrepülővel reptessenek, még nem láttunk, tehát vizsgálni kell, milyen szolgálatokat tettek ezért a magánrepülős útért.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (1989) elgondolkodtató (137) érdekességek (1200) fejtörő (73) megható (276) megrázó (67) recept (439) viccek (135)

Translate