Megtörte a csendet Müller Cecília :ezt nyilatkozta a korlátozásokról

Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de a korlátozó intézkedéseket továbbra is indokolt fenntartani – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte: eddig 138 983 embert oltottak be, 5815-en pedig a második dózist is megkapták. Emlékeztetett: a koronavírus elleni védettség a második oltást követő egy hét-tíz nap múlva alakul ki.

Mint mondta, a beoltottak aránya a teljes társadalomban még nagyon alacsony, ezért minden óvintézkedést továbbra is „szigorúan és következetesen alkalmazni kell”. – ebből tehát arra lehet következtetni, hogy február 1-je után a korlátozások nem kerülnek feloldásra, vagy enyhítésre, egyenlőre nagyon úgy néz ki továbbra is életben maradhatnak majd.

De mindez egyenlőre csak kérdőjel, a kormány még nem hozta meg ezzel kapcsolatos döntését.

Müller Cecília ismertette: a szennyvizek vizsgálata is kedvező tendenciát mutat. Győrben, Pécsen és Szombathelyen emelkedik, Szekszárdon, Szolnokon és Veszprémben egyértelműen csökken, a többi városban stagnál vagy alacsony a szennyvízben mért vírusszám.

Örömteli hírnek nevezte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megállapodást kötött Oroszországgal nagy mennyiségű Szputnyik V vakcina vásárlásáról. „A Föld négy sarkát is felkutatjuk annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tudjuk védelemben részesíteni a magyar lakosságot” – fogalmazott Müller Cecília. Az orosz oltóanyagot is két dózisban kell be beadni, 21 nap különbséggel – tette hozzá.

A tisztifőorvos szerint fontos lépés, hogy Angela Merkel német kancellár is támogatást ígért ahhoz, hogy az orosz oltóanyag mielőbb megkapja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét.


(MTI)


ForrásShare:
 
loading...

Népszerűek

Címkék

aktuális (1394) elgondolkodtató (65) érdekességek (1084) fejtörő (67) megható (263) megrázó (67) recept (394) viccek (129)