PÁR PERCE JÖTT A HÍR! Orbán Viktor: akik már regisztráltak az oltásra, figyeljenek, jövőhéten kezdődik!


Orbán Viktor ma reggel is a Kossuth rádió vendége volt, ahol a Jó reggelt, Magyarország műsorában adott interjút.

Mint arról korábban a Blikk is beszámolt, a kormány meghosszabbította a korlátozásokat március 1-jéig. Orbán Viktor elmondta, a legkevésbé az számított, hogy a nemzetközi szervezetek mit mondtak erről: ők meghallgatták a szakembereket. A miniszterelnök is szabadulna már a korlátozásoktól, ami – mint mondja – mindenkit megvisel, így nehéz szívvel értett egyet a szakemberekkel, akik azt javasolták neki, ne áldozza fel azokat az eredményeket, amiket az elmúlt 3 hónapban elértünk. Ha túl korán oldjuk fel a korlátozásokat, a semmibe hullik minden. Most az oltásé a főszerep.

A miniszterelnök elmondta, ne hatalmasodjon el rajtunk az az érzés, hogy fokozatosan visszatérhetünk a rendes kerékvágásba, mert nem tudni, mikor lesz elég vakcina. Szerinte nagy csalódás lenne ebből. A miniszterelnök a reggelt az operatív törzs reggeli ülésén kezdte, ahol jelezte, ne tartóztassanak le senkit, aki kinyit. Ha nincs törés-zúzás, kocsik felgyújtása, ha nincs erőszak, csak egy szabálysértési körben vagyunk. Ennek ellenére minden embert türelemre int, hiszen járványhelyzet van. Vírus van: ha emennek dolgozni, barátokkal találkozni, akkor fertőznek. Emberek halhatnak bele abba, ha néhány hétig nem bírjuk ki. Megérti, hogy a vendéglátóipar nehéz helyzetben van, dolgoznak azon is, hogy ezen javíthassanak, de megérti azokat is, akik szerint ez a folyamat lassú. Orbán külön jelezte, hogy gyorsítsák fel ezt a folyamatot.

“De az nem megoldás, hogy kimegyünk és megsértjük a szabályokat. Egyértelműek a szankciók” – mondta a miniszterelnök. 150 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot kaphat, aki megszegi a szabályt. H valaki működteti az éttermét, azt bezárják fél évre, ha megismétéődik a dolog, akkor egy évre, a működtetőket pedig eltiltják e tevékenységtől fél- vagy egy évre.

„Higgyék el, nem éri meg” – tette hozzá, majd ismertette a legújabb hazai járványügyi adatokat. Orbán Viktor elmondta, hogy az elmúlt 24 órában elhunyt 83 beteg, illetve 1459 új fertőzöttet találtak. 3649-en vannak kórházban, közülük 258-an lélegeztetőgépen. Mindenkit biztat arra, hogy regisztráljon a vakcinára és oltassa be magát, ő is így tesz majd. Mint mondja, ő a kínai vakcinában bízik. Jövő héten kezdődik a regisztráció alapú oltás. Kétmillió körül van azoknak a száma, akik már regisztráltak, ám Orbán szerint ez kevés.

Orbán Viktor elmondta a véleményét a gyöngyösi polgármester esetéről. Mint mondja, meg kell értenie mindenkinek, hogy azokat, akik nehezebb helyzetben vannak, illendő és jogilag is kötelező előre engedni az oltási sorrendben, akármennyire is aggódunk a saját egészségünk miatt. A kormánytagoknak is ki kell várniuk a sorukat. Hozzátette: gyáva dolog lett volna, ha a kormánytagok oltatják be magukat első körben. A 60 évnél idősebb betegeket maguk elé kell engedni. A kormánytagokat akkor oltják be, amikor a katonákat, illetve a védekezésben résztvevő más embereket.„Ne legyenek kilengések (…) Vannak nálunk nehezebb helyzetben lévő magyar emberek” – hangsúlyozta. Elmondta azt is, hogy természetesen ez büntetést von maga után.

Egyelőre nincs elég vakcina, de azt szeretné, ha majd a magyarok eldönthetnék, melyik oltást szeretnék. Ha olyan oltóanyag nincs, ami neki kell, akkor a sor végére teszik, és majd jelentkeznek, ha lesz. Számára a leginspirálóbb példa Szerbia, ahol kínai vakcinával is oltanak. Mint mondja, Szerbia jól meg tudta szervezni a saját eljárását, most ők a „laboratórium”, az előszoba, ahol kipróbálják előttünk az oltóanyagot. Orbán Viktor minden nap jelentést kér Szerbiától az új fertőzöttekről és az ott élő magyarok helyzetéről. Szerbiában 500 ezren a kínai vakcinát kérték, s szerinte jól halad ott az oltás. Orbán Viktornak van egy táblázata, hogy melyik héten mennyi vakcina jöhet. Listázva van, melyik vakcinával milyen szerződésben áll Magyarország. Ha a kínai vakcina nem jön, március elejéig 880 ezer embert lehet úgy beoltani, hogy 21 nap után újra lehessen oltani őket, ám ha megjön a kínai vakcina, ez gyorsabb lehet. Húsvétra lehet egy radikális változás: akik már védettek, azokra más szabályok vonatkozhatnak majd, mint azokra, akik még nem kapták meg a vakcinát. De ezekkel a kérdéssekkel egyelőre nem kell foglalkozni, hanem azzal, hogy legyen elég oltóanyag. A vakcina nem lehet politikai kérdés.

Orbán azt mondja az uniós beszerzésről, hogy ez egy buborék, amibe nem látunk bele. Nem tudjuk, mi történik, vannak-e politikai vagy üzleti játszmák. Mint mondja, tudtuk hogy a döntéshozatal részleteit nem látjuk majd, ő maga annyit tud számon kérni, hogy legyen igazságos a szétosztás rendje. Most az a baj, hogy nem tudtak elég vakcinát szerezni. Az a fontos, hogy szerezzünk máshonnan vakcinát, tudva, hogy Brüsszelnek vagy sikerül vagy nem.Elmondta, hogy amíg nem lesz elég vakcina, a munkahelyek megvédése a legfontosabb, illetve a gazdaság újraindítása. Az erről szóló akciótervet elfogadták, 6000 milliárdról döntöttek. 300 olyan település van most Magyarországon, ahol nincs kisbolt, ezért kidolgoztak egy programot, ami megadja a támogatást, hogy minden faluban legyen bolt.

Orbán elmondta, hogy van két kérdés, amiben Brüsszel legfontosabb szövetségese vagyunk: a gazdaság digitalizálása, és a zöld gazdaság. Elmondta azt is, hogy olyan egyetemfejlesztési program indul meg Magyarországon, amire még nem volt példa. 1500 milliárd forintot fektetnek be a magyar egyetemekbe. Ezért is javasolja, fontolják meg mindenhol a korszerűsítést és a modellváltást. Hamarosan a következő, több ezer milliárdos fejlesztésről döntenek majd.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (1691) elgondolkodtató (111) érdekességek (1113) fejtörő (69) megható (268) megrázó (67) recept (417) viccek (134)

Translate