-

Fontos bejelentést tett az operatív törzs! Nagy változás jön a magyarországi oltásban!

Az elmúlt 24 órában 1124 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést és elhunyt 54 beteg.

Mint megírtuk, az oltási terv szerint mától megkezdődne a vakcinára regisztráltak oltása, a legidősebbekkel. Az eredeti terv az volt, hogy az 1800 legnagyobb háziorvosi praxis 10-10 adag oltóanyagot kapott volna a vasárnapra várt Moderna-szállítmányból. Csakhogy nem mind érkezett meg, így meg kell változtatni az oltási tervet. Várhatóan a részletekről is beszámol a védekezésért felelős operatív törzs.


A tájékoztatón elhangzott:


Gaál Kristóf az ORFK szóvívője azzal kezdte, hogy a kormányrendelet szerint veszélyhelyzet idején gyűlés, tömegrendezvényt tartani, rendezni tilos, azon megjelenni is szabályellenes. Vasárnap a Hősök terén azonban gyűlést tartottak, ahol a rendőrök igazoltatták és figyelmeztették a résztvevőket. A gyűlés szervezőivel, rendezőivel szemben közigazgatási eljárást kezdeményeztek. Két részvevővel szemben maszkhasználat elmulasztása miatt helyszíni bírságot szabtak ki, szintén két személyt fel is jelentettek. Ezután ismertette az az elmúlt 24 órában történő összes szabálysértést, rendőri intézkedést.


A járványadatokról


Müller ismertette az elmúlt nap adatait. “Csökkenő tendenciát mutatnak a járványadatok.” – mondta Müller. Egyre jobbak a számok, folyamatosan csökken az aktív fertőzöttek száma, a súlyos esetek száma is kevesebb. Sajnos 54 beteg elhunyt az elmúlt napon. Mindegyikük súlyos alapbetegséggel rendelkezett, amikor elkapta a koronavírust. 46 éves volt a legfiatalabb áldozat, 96 éves volt a legidősebb elhunyt.
Az oltási terv


Az oltási tervnek megfelelően folyamatosan zajlik az oltási sorozat. Óriási erőket mozgatunk meg, az operatív törzs oltási csoportja pontosan megtervezte az oltási menetet. Mint Önök előtt is ismert, az egészségügyi dolgozók oltása gyakorlatilag befejeződött. Néhányan vannak már csak, akik ebben az akcióban nem tudtak részt venni, a kampányszerű oltásuk a végére ért. – mondta Müller.

A második körben, az elmúlt 4 napban az oltócsapatok beoltották az idősotthonban lakókat és ott dolgozókat, és a más bentlakásos szociális intézményekben ugyanígy zajlott a védőoltások beadása. Több mint 72 ezer gondozott és ott dolgozó kapta meg már a vakcinát. “Nagyon nagy munkát végeztek az oltócsoportok! Minden tiszteletet és megbecsülést megérdemelnek. Nagy köszönet érte.” – tette hozzá a tisztifőorvos. Elmondta, hogy minden otthonba nem tudtak eljutni, hiszen számos helyen – valamilyen oknál fogva – nem volt lehetséges a védőoltások beadása, például, ahol éppen most aktív koronavírus fertőzöttek vannak. Ők a későbbiekben, a gyógyulásukat követően kapják meg.

A harmadik kör beoltását erre a hétre tervezi az operatív törzs! A háziorvosok kaptak tájékoztatást, a vakcinaszállítmányoktól függően a háziorvosok fogják teljesíteni azt a feladatot, hogy a saját praxisukban lévő 89 évesnél idősebbek megkapják az oltást. Akár saját rendelőjükben, akár otthonukban is történhet az oltás beadása, a praxisoknak 10 adag védőoltás áll a rendelkezésére. “Sajnos át kellett dolgoznunk az eheti oltási tervünket, hiszen 18 ezer Moderna-vakcina érkezésére számítottunk ma, de kevesebb mint 11 ezer adag érkezett csak” – folytatta Müller. Jelenleg is azon dolgozik az oltási munkacsoport, hogy átütemezze a menetrendet, a hétre tervezett oltásokat így valamilyen csökkentett formában tudják csak megoldani, de mindenképpen elkezdődik a “harmadik kör” oltása. Kérte a háziorvosokat, hogy figyeljék az üzeneteket, mert minden nap a vakcinaszállítmányokhoz kell igazítani a teendőket.

Müller elmondta, hogy 238 ezerhez közelít Magyarországon a beoltottak száma, több mint 61 ezren már a második oltást is megkapták.

Nincsenek olyan vakcinák, amik 100 százalékban védettséget adnak, ugyanakkor amelyik oltóanyagok engedélyt kaptak és használatra bocsátják, azok rendkívül magas, 60 százalék feletti, a legtöbb 80-90 százalék feletti hatékonysággal bírnak.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (1899) elgondolkodtató (122) érdekességek (1177) fejtörő (72) megható (274) megrázó (67) recept (433) viccek (134)

Translate