-

Ha neked is van ilyen a szemed körül, ezt feltétlenül olvasd el!A szem körüli sárgás lerakódás a magas koleszterinszint jele lehet. Az állapotot xanthelasma-nak is nevezik. Bár a szem körüli koleszterin-lerakódások nem feltétlenül jelentenek  mindig magas koleszterinszintet, mégis fontos, hogy megvizsgáltassuk a vérünket, mert sok más állapot tüneteként is megjelenhet.

A szem körüli koleszterin-lerakódások nem okoznak kellemetlenséget, de legtöbbször esztétikai problémát jelentenek. Ezek a foltok általában sárgás színűek és méretükben változóak. A szemek körül fordulnak elő, beleértve a szemhéjat, vagy akár a szemek sarkát is.


Ugyan ezek a szem körüli koleszterin lerakódások műtéttel eltávolíthatók, egyes esetekben mégsem javasolt – például ha a folt túl közel van a szemhez. Ráadásul hegeket hagyhat maga után. Az alábbiakban találsz néhány javaslatot, hogyan csökkentsd a koleszterin lerakódások megjelenését a szem körül.


A koleszterin lerakódások okai a szem körül


A szem körüli koleszterin lerakódások bárkinél előfordulhatnak, de gyakoribb az időseknél, és gyakran fordul elő a magas koleszterinszinttel rendelkezőknél. A szem körüli koleszterin-lerakódások egyéb okai közé tartoznak a rákos megbetegedések, a cukorbetegség, a primer biliaris cirrhosis és az anyagcserezavarok. Ezek a körülmények magasabb lipidszinteket eredményezhetnek a vérben, ezáltal hozzájárulva a koleszterin lerakódásához a szem körül.


Javaslatok a szem körüli lerakódások megszüntetéséhez


Ricinusolaj


A ricinusolajban levő sav csökkenti a szem körüli koleszterin lerakódások megjelenését. Márts egy vattakorongot tiszta hidegen sajtolt ricinusolajba, és alkalmazza az adott területre. Vagy dörzsöld be, vagy rögzítsd a vattakorongot a területre, hogy beivódhasson. Hagyd rajta éjszakára és reggel mosd le meleg vízzel.


Almaecet


Az almaecet csökkenti a koleszterinszintet, így rendszeresen fogyasztva csökkenti az LDL koleszterinszintjét. Áztass egy vattakorongot vízzel higított almaecetbe és alkalmazd a kérdéses területen.


Görögszéna mag


Éjszakára áztasd be a görögszéna magokat vízbe, és reggel az üres gyomorra fogyaszd el a keveréket a koleszterinszint csökkentése érdekében. A folyadékot a szemed köré is alkalmazhatod.


Vöröshagyma


Nyomj ki kevés levet a hagymából és keverd össze sóval. Hagyd pihenni néhány órát. Lefekvés előtt vidd fel a keveréket az érintett területre és hagyd rajta éjszakára vagy masszírozd a bőrödbe. A hagymalevet belekeverheted vízbe, hogy elfogyasztva csökkentsd a koleszterin szintet.


Banánhéj


Helyezd egy érett banán héjának belsejét a szemed körüli területre, és egy kötéssel rögzítsd oda, majd hagyd rajta éjszakára. Reggel távolítsd el a héjat és öblítse le a területet. Ismételje meg.


Koriander


Áztass be koriander magvakat, mintha teát készítenél kb. 10-15 percig és igyál a folyadékból naponta többször a koleszterinszint csökkentése érdekében.


Narancslé


Megállapították, hogy a narancslé napi fogyasztása segít az LDL-koleszterin szintjének csökkentésében, ami pedig befolyásolja a szemek körüli lerakódások megjelenését.


Mandula


A diófélék fogyasztása javítja a koleszterin értékeket. Keverhetsz mandulaliszthez némi tejet és pasztát készítve belőle alkalmazhatod az adott területen.


Koleszterin lerakódások megelőzése


Ha csökkenteni szeretnéd a lerakódás megjelenésének esélyét, akkor fontos, hogy egészséges életmódot folytass. Ez magában foglalja az egészséges táplálkozást, a rendszeres testmozgást, a dohányzásról való leszokást, az egészséges testsúly fenntartását, a rostban gazdag élelmiszerek fogyasztását, a tejtermékek fogyasztásának minimalizálását, az alkohol elkerülését és több gyümölcsöt és zöldség fogyasztását.


Forrás 

Népszerűek

Címkék

aktuális (2525) elgondolkodtató (161) érdekességek (1256) fejtörő (74) megható (284) megrázó (69) recept (466) viccek (308)

Translate