-

Íme a táblázat mennyi D-vitaminra van szükséged életkorod szerint

A D-vitamint napvitaminnak is hívják, mivel a nap sugarainak hatására termelődik. Ez egy zsírban oldódó vitamin, a bőrben az ultraibolya sugárzás hatására keletkezik.

Ha megfelelő D-vitamin van a szervezetünkben, akkor egészségesebbek lesznek a csontjaink, a fogazatunk, de nagy szerepe van a kalcium felszívódásában, és felelős az immunrendszer egészségéért is. Védelmet nyújt bizonyos betegségek ellen, gondoskodik a szív-, és a tüdő egészségéről is.


1.Segítséget nyújt bizonyos betegségek kialakulásával szemben


Szakemberek szerint a D-vitamin csökkenti a szklerózis-multiplex, az influenza, és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.


2.Csökkenti a depresszió tüneteit


Szerepet játszik a hangulat szabályozásában. Egy tanulmány alapján kimutatták, hogy csökkenti a depressziós, és szorongásos tüneteket.


3.Elősegíti a testsúlycsökkentést


A megfelelő kalcium, és D-vitamin bevitel segítségünkre van a testsúlyszabályozásban, beindítja a fogyást. Ha nagyobb mennyiségben szedjük akár étvágycsökkentőként is funkcionál.


4.Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát


Fontos a sejtnövekedés, és a sejtkommunikáció szempontjából. Kimutatták, hogy a D-vitamin csökkenti a rákos sejtek növekedését.


Hogyan juthatunk D-vitaminhoz?


Természetes forrása a napfény, de néhány élelmiszerben is megtalálható, mint pl. a lazacban, szardíniában, tojássárgában, garnélarákban, tejben, és joghurtban.

Mivel lehetetlen naponta elegendő D-vitaminban gazdag élelmiszert fogyasztani, vagy elég időt a napfényen tartózkodni, ajánlott, hogy tabletta formájában is juttassunk a szervezetünkbe D-vitamint.

Ha túladagoljuk a D-vitamint, különböző mellékhatásai lehetnek, mindig konzultáljunk az orvosunkkal mielőtt nekifognánk a szedésének.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (1989) elgondolkodtató (137) érdekességek (1200) fejtörő (73) megható (276) megrázó (67) recept (439) viccek (135)

Translate