-

Fontos bejelentés érkezett Müller CecíliátólNem javulnak a járványügyi adatok, a reggel közölt adatok szerint 5481 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, a betegek közül nagyon sokan, egy nap alatt összesen 252-en haltak meg.

A járvány kezdete óta nem volt még ilyen magas ez a szám. Az egészségügyi ellátórendszerre óriási teher nehezedik: 11 873 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1389-en vannak lélegeztetőgépen.

Az operatív törzs ezek fényében tartotta meg a hét első tájékoztatóját a legfontosabb járványügyi tudnivalókról.


Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:


Elsőként György István az oltási csoport vezetője ismertette a heti oltási tervet. Elmondta, Magyarország Európa egyik leggyorsabb oltási sebességét diktálja. 1 636 436 főt oltottak már be hazánkban, 481 520-an már a második adagot is megkapták. A lakosság 16,4 százaléka van beoltva, az uniós átlag 9,2 százalék György elmondása szerint.

A keleti vakcináknak hála több oltóanyagunk van mint más európai országoknak, de ahhoz így sem kapunk elég vakcinát, hogy mindenkit egyszerre be tudjanak oltani, ezért priorításokat kell megszabni, ez most az, hogy az időseket minél előbb beoltsuk – mondta az oltási csoport vezetője.

Ismertette. hogy eddig 1,8 millió idős regisztrált oltásra, több mint a fele, a 65 százalékuk kapta meg a vakcinát. A következő 3-4 hétben is marad az idősek oltása a legfontosabb feladat – emelte ki.


A következő hét oltási terve:


Folytatódik az idősek oltása a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon, nagy számban lesznek második körös oltások az idősek körében.

A ma érkezett Pfizer-szállítmány egyenesen az oltópontokra kerül, a megszokott rend szerint a háziorvos küldheti az oltópontra az oltakozásra regisztrált időseket. Átlagosan 31 embert szervezhet be egy háziorvos a jövő héten oltópontokra. (A vakcinák arányosan vannak elosztva a praxisok között)


A háziorvosok háromféle vakcinát kapnak:


a kína Sinopharmból első oltáshoz minden praxisnak 5 ampullát adnak, de a második oltáshoz megkapják a 275 eres szállítmányt

a múlt csütörtökön érkező 25 600 db AstraZenecából 2160 megyei háziorvosi praxis kap 1-1 ampullát, amelyből 10-10 idős embert tudnak beoltani.

A szintén a múlt csütörtökön érkező Moderna-vakcina nagy része második körös oltásokra kell, csak 11.200 adagot tudnak első körös oltásra biztosítani. Ezeket a budapesti háziorvosok kapják, 1-1 ampulla jut nekik, ami 10-10 idős ember oltására elegendő

Összesítve 215 ezer regisztrált idős ember beoltásra van lehetőség az oltási héten, és nagy számban kapnak második körös oltást is – mondta el György.

Az idősek mellett folyamatosan zajlik a védekezésben résztvevők, a rendőrök, katonák oltása is. Bejelentette, hogy hamarosan munkába állítják a Magyar Honvédség oltóbuszait is, amelyeket elsősorban a kisebb településen akarnak bevetni. A buszos oltás előkészületei már zajlanak, hamarosan beszámolnak a részletekről.

György elmondása szerint Németországban a magyar oltási-modell átvételére készülnek, a belső viták már arról szólnak, hogy a nagy oltóhelyek nem tudják megfelelő ütemben szolgálni az oltási folyamatot, felvetették, hogy a háziorvosok is beléphetnek a folyamatba – mondja az államtitkár.


Müller Cecília: “Itthon szinte teljes, 100 százalékos a brit mutáns jelenléte az országban”


Kiss Róbert ismertette a tegnapi szabálysértéseket utána Müller Cecília vette át a szót. “Elemi erővel tombol a járvány Magyarországon és Európában is egyaránt. Nyilvánvalóan az új vírusvariáns az oka. Az NNK adatai szerint gyakorlatilag teljessé vált, szinte 100 százalékos az angol mutánsnak a fertőző jelenléte az országban” – kezdte Müller. Ez a típus kiválasztódott – ez egy ismert virológiai jelenség -, ami azt jelenti, hogy kialakult ez a fertőzőképesebb, túlélésre alkalmasabb törzsek, amik sokkal veszélyesebbek.

Jelenleg is zajlanak nemzetközi vizsgálatok a brit mutánssal kapcsolatban, az eddigi eredmények alapján sokkal fertőzőbb és sokkal súlyosabb tünetekkel jár. A járvány első hullámában ezerből hat 60 év feletti hunyt el, ez a brit variáns esetében kilencre emelkedett – ismertette a tanulmány eredményét Müller.

Rendkívül fontos most is, hogy mindenki tartsa be a higiénés szabályokat, ez az egyik védekezési eszközünk van, a másik pedig a védőoltások feltétele – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos. Nagyon fontos az is, hogy akik már védettek, megkapták az oltásukat, ők is gondoljanak a még fogékony populációra, tehát tartsák be a közösségi szabályokat a közösségekben.

Közelítünk afelé, hogy félmillióan a második oltást is megkapják. Látjuk azonban, hogy mindez nem elég, Még mindig nagyon messze vagyunk attól, hogy népesség szinten értékelhessük a védettséget – mondta a tisztifőorvos. Az idősek 65 százalékát már beoltották, Müller elmondta, hogy most ismét levelet küldenek azoknak, akik még nem regisztráltak.


Az egészségügy leterheltsége:


Nagyon nagy az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége, 11 ezer felett vannak kórházban. Nincs az a kapacitás, ami elegendő lenne a pandémia idején, ilyenkor mindig segítségre van szükségünk, be is vetünk mindenkit – mondta el a tisztifőorvos. Elmondta, hogy nagyon sokan vannak fiatalok is lélegeztetőgépen, olyanok is, akiknél nem találnak alapbetegséget.

“Kérem mindenki vonja le a következtetéseket ezek után, csakis együtt tudjuk megakadályozni ezt a borzalmas betegséget az áldozatok szedésétől. Azzal az egyszerű ténnyel, hogy nem fertőződünk meg, már nagyon sokat tettünk az egészségügyi ellátórendszerért, ami most emberfeletti munkát végez” – mondta Müller.


Kérdésekre adott válaszok:


Ahogy jön a jó idő, egyre nagyobb lesz a tömeg játszótereken, mire figyeljenek a szülők? Mi az elvárás az önkormányzatok felé a játszóterek fertőtlenítésére? Válasz: Alig várjuk már a jó időt, a friss levegőt, a napsütést, nagy szüksége van rá mindenkinek, a gyermekeknek, a szülőknek egyaránt – kezdte Müller, majd hozzátette, azt javasolja, hogy a játszótereken a homokot mindenképpen cseréljék ki. Korábban arról beszéltünk, hogy ez fertőző környezetként nem jön szóba, azonban azok a homokozók, melyek nem voltak télen letakarva, azok szennyeződhettek – tette hozzá. A homokozókat fel szokták ásni és az nap UV-ja elegendő szokott lenni a fertőtlenítéshez, de most azt javasolja, hogy az idén inkább cseréljék a homokot. Kiemelte, hogy fontos az, hogy csakis egészséges gyermek és egészséges szülő menjen be a játszótérre, legyen egyfajta létszám limit is, hogy a gyerekek között is meglegyen a szükséges távolság. A játékokat is le kell fertőtleníteni, először vízzel mossuk le, aztán vírusölő szert tartalmazó kendővel is töröljük át – javasolta a tisztifőorvos. Nyitás előtt a játszótéren takarítás ajánlott, és a fenntartót tisztelettel megkérte arra, hogy napjában többször takarítsák a játszótéren található eszközöket, játékokat, amiket a gyerekek többször megfognak.

Jelenleg hány koronavírusos egészségügyi dolgozó van Magyarországon? Válasz: A járvány kezdete óta az összes igazolt fertőzött 1,4%-a volt egészségügyi dolgozó. Jelen pillanatban 285 fő aktív fertőzött személyt tartunk nyilván – válaszolta kérdésre a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy sokat számít az, hogy az egészségügyi dolgozókat már megkapták az oltást.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (1899) elgondolkodtató (122) érdekességek (1177) fejtörő (72) megható (274) megrázó (67) recept (433) viccek (134)

Translate