-

Müller Cecília elmondta az igazat az egyik védőoltásrólMagyarországon folytatódik az oltás az AstraZeneca vakcinával, újabb szállítmány is érkezik a héten.

Müller Cecília megszólalt azután, hogy több ország felfüggesztette az oltást a vakcinával: várják a szakmai szervezetek állásfoglalását a trombózisos és tüdőembóliás esetekkel kapcsolatban.

A Blikk is beszámolt arról, hogy eddig Németország, Olaszország és Franciaország, Dánia, Írország, Románia, Ausztria, Norvégia és Izland és Spanyolország is közölte, hogy szüneteltetik a brit-svéd gyógyszergyár vakcinájával való oltás.

Müller Cecília megszólalt arról, hogy az operatív törzsnek mi a véleménye az oltóanyag körül kialakult helyzetről, rengeteg kérdés érkezett feléjük ezzel kapcsolatban.

A WHO és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) adatai szerint eddig 17 millió embert oltottak be a vakcinával, közülük 15 trombózisos és 22 tüdőembóliás eset – ismertette a tisztifőorvos.

Elmondta, hogy nem haladják meg az oltás utáni trombózisos és tüdőembóliás esetek az oltás nélküli időszak esetszámait, ugyanakkor a koronavírus miatti elhalálozás kockázata sokkal nagyobb.

Mint mondta, több szakmai grémium fog még állást foglalni az ügyben, de az operatív törzs egyelőre a két szervezet fenti közléseit veszi alapul, és továbbra is olt az AstraZeneca vakcinájával.

A vérrögképződés és embólia kockázatát eddig nem tudták ok-okozati összefüggésbe hozni az AstraZeneca védőoltás beadásával, Müller azt is hozzátette, hogy maga a koronavírus betegség is vérrög képződéssel jár.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2433) elgondolkodtató (159) érdekességek (1249) fejtörő (74) megható (283) megrázó (68) recept (465) viccek (254)

Translate