-

Váratlan bejelentést tett Müller Cecília, erre senki nem számított!Ma is megtartotta az operatív törzs a napi sajtótájékoztatóját, ahol újabb információkat tudtunk meg a legfrissebb járványügyi adatokról, az oltási program menetéről és az egészségügyi ellátórendszer leterheltségéről.

A harmadik hullám rendkívül kritikus időszakában vagyunk, tegnapról mára 7587-tel nőtt az új koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban, 249 beteg hunyt el. 11 805 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1423-an vannak lélegeztetőgépen.


Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:


Miután Kiss Róbert alezredes ismertette az elmúlt nap szabályszegéseit, Müller Cecília országos tisztifőorvos folytatta az operatív törzs tájékoztatóját.

Azzal kezdte, hogy az elmúlt napon az oltások száma 1 millió 690 ezret, közel 500 ezren pedig a második oltásukat is megkapták. Ez nagyon jó hír, mert a járvány legyőzésének az oltakozás a legfontosabb eszköze. A járványügyi adatok a megfeszített védekezési munka ellenére napról napra emelkednek: tegnap 7587 új fertőzöttet azonosítottak, 249 beteget vesztettünk el, 11 805 koronavírusos beteget ápolnak kórházban – ismertette Müller.

Most az a legnagyobb feladat, hogy megakadályozzuk a betegek intenzív osztályra, lélegeztetőgépre kerülését az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége miatt. Ennek érdekében számos tevékenység párhuzamosan zajlik:

- a háziorvosok is felírhatják már a favipiravir gyógyszert, ami a vírus szaporodását gátolja: már 37 ezer dobozt rendeltek a háziorvosok, de látható, hogy így is sokan kerülnek kórházba.

Ebben a küzdelemben fontos, hogy centralizáljuk az erőinket és egy olyan irányítási rendszer alakuljon ki, amelyben racionalizálva tudjuk meg kihasználni az egészségügyi rendszer erőforrásait. Ezért megjelent az a kormányrendelet, ami lehetővé teszi, hogy az irányító megyei intézmények, illetve a fővárosi centrumkórházak hatásköre kiterjedjen ki az illetékességi területükön lévő valamennyi egészségügyi tevékenység ellátására. Így kerülhetnek a szakmai irányításuk alá az önkormányzati járóbeteg-szakellátási rendelők is, illetve szükség esetén a háziorvosi rendszert is bevonhatják – ismertette Müller, hozzátéve: az oltási programnak emellett folyamatosan haladnia kell.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság felhívására már 500, egészségügyi szakon tanuló, illetve ilyen végzettséggel rendelkező önkéntes jelentkezett a kórházakba munkára. Müller megköszönte a segítségüket.

Megkezdik a Paksi Atomerőmű és a BKK dolgozóinak az oltását. 

A járvány ezen kritikus szakaszában a nagyon gyors terjedés miatt az operatív törzs és az országos oltási munkacsoport úgy döntött, az egészségügyi, szociális dolgozók, regisztrált idősek, krónikus betegek, védekezést irányító emberek mellett megkezdik az ún. egyes kritikus infrastruktúrákba tartozó szolgáltatók, vállalatoknál dolgozó embereknek az oltását – jelentette be Müller. Ide tartoznak:


A BKK érintett dolgozói:

a magyar lakosság áramellátását biztosító Paksi Atomerőmű és az MVM dolgozóinak érintett csoportja

A MÁV és GYSEV kritikus infrastruktúrába tartozó dolgozói

Ezek mellett továbbra is zajlik a 65 év felettiek oltása az oltópontokon és háziorvosoknál.


Szennyvízvizsgálat


Egy jó hírrel folytatta Müller, aki szerint a 11. héten szennyvizeinkben a vírus örökítóanyagának mennyisége stagnál, néhány helyen cpedig sökkenést mértek.


Csökkenést tapasztaltak:


- Salgótarjánban

- Tatabányán


az 5 vizsgált Budapest-környéki településen

Müller szerint a szennyvízadatoknak prognosztikai jelentőségük van, bizakodó azzal kapcsolatban, hogy a járvány terjedése talán mérséklődhet a közeljövőben. Ezzel a gondolattal kapcsolatban azonban megjegyezte, hogy a szennyvízadatok előrejelző szerepe a járvány dinamikájának alakulásában a múltban sem volt megbízható, ezért a friss jelentés kapcsán is fontos leszögezni, hogy ezeket az adatokat érdemes fenntartással kezelni.


Csalókra figyelmeztet Müller


Müller beszámolt róla, hogy csalók keresik fel az embereket, hogy az otthonukban oltsák be őket. Felhívta a figyelmet, hogy ilyen esetekben mindenki kezdjen el azonnal gyanakodni, mert az oltásokat Magyarországon jelenleg az oltópontokon végzik. Akik nehezen mozognak, azokhoz háziorvos kiviszi a védőoltást, éppen ezért legfeljebb csak ők kopogtathatnak be valós oltási szándékkal.


Mikor érkezik Magyarországra a Janssen első vakcinaszállítmánya?


Müller a kérdésre válaszolva elmondta, április második felében számíthatunk rá, de azt nem tudja megmondani, mekkora mennyiséget kapunk majd.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2576) elgondolkodtató (162) érdekességek (1259) fejtörő (74) megható (285) megrázó (69) recept (466) viccek (317)

Translate