Egy kertészetben tanultam ezt a 10 orchidea trükköt, megosztom most veletek is! Ettől virágzik majd szebben a te orchideád is!Az orchidea nagyon elegáns, divatos és mutatós szobanövény. Szinte nincs olyan otthon, ahol ne ékesítené az ablakot egy pár csodálatos színű orchidea. Ha te is a rajongótáborába tartozol, tanuld meg, hogyan kell szakszerűen gondoskodni róla.


1.Próbáld meghatározni az életkorát


Ha még nincs egyéves, akkor egészen biztosan nem fog virágozni. A növény életkorát a leveli számából is meg tudod állapítani. Egy felnőtt növénynek legalább 5-8 levele kell legyen.


2.Ellenőrizd a gyökereit


Az orchidea léggyökereinek nagyon sok fényre van szükségük, ezért a legjobb, ha műanyag áttetsző cserépbe ültetjük. Az alján legyenek lyukak, hogy kellőképp átengedje a vizet.


3.Ne változtasd a helyét


Az orchidea egy eléggé konzervatív növény, nem szabad túl sokat mozgatni, mert különben stressz éri, és nem fog virágozni.


4.Elegendő fény


Szüksége van a fényre, soha ne tartsd árnyékos helyen. Ha nincs a lakásban olyan ablakpárkány, amit elég időt süt a nap, akkor vásárolj speciális fitolámpát a növény számára. Ez a téli időszakban is nagy segítség lehet.


5.Megfelelő öntözés


Csak akkor öntözd az orchideát, ha a földje ki van már száradva, így nem rohadnak el a gyökerek. Miután elvirágzott egy hónapig nem is kell öntözni, ekkor pihentetni kell egy kicsit a növényt. Közvetlenül a virágzás előtt pedig fokozottan oda kell figyelni az öntözésre.


6.Megfelelő hőmérséklet


Nem szereti a túl nagy hőmérsékletingadozást, éppen ezért a nappali és az éjszakai hőmérséklet között ne legyen 4-6 foknál nagyobb a különbség. Nyártól őszig akár a teraszon is tarthatjuk.


7.Tápozás


Foszfor, és kálium alapú táp szükséges az orchidea számára, ez serkenti a virágzást.


8.A levegő páratartalma


Nem szereti a száraz levegőt, éppen ezért, ha a szobában túl száraz lenne a levegő, időközönként spricceljünk a növény köré egy kevés vizet egy ruhaspriccelővel. Ez a módszert főleg a fűtési időszakban alkalmazzuk.


9.A stressz megakadályozza a virágzást


A virágzási időszak előtt az orchidea nagyon érzékeny, éppen ezért gondoskodjunk róla, hogy minden körülményt biztosítsunk számára.


10. Pihenőidő


Ez közvetlenül a virágzás után van, ilyenkor a növény minden energiájával a következő virágzásra készül. Ilyenkor ne tápozzuk, hogy pihenni tudjon a növény.


Forrás

Share:
 
loading...

Népszerűek

Címkék

aktuális (1586) elgondolkodtató (100) érdekességek (1103) fejtörő (67) megható (265) megrázó (67) recept (404) viccek (133)