-

Változás lehet a koronavírus elleni vakcinák beadásábanMennyi időnek kell eltelnie a koronavírus-fertőzés és az oltás között? Íme a kérdésre a szakértő, Dr. Rusvai Miklós válasza.

Korábban szakemberek arról beszéltek, hogy a vírusfertőzés után csak három hónap elteltével kapja meg valaki a vakcinát. Dr. Rusvai Miklós virológus szerint nincs szükség ennyi időre.

Valóban ki kell várni ezt az időt? Ha igen, honnan kezdjük a számolást? A karantén végeztével? Vagy onnantól számoljunk, amikor pozitív vagy éppen már negatív lett a tesztünk?

A hirado.hu Rusvai Miklós virológust kérte meg arra, hogy magyarázza el, mi is a helyes döntés.


Virológiai értelemben nincs értelme ennek a 90 napnak


– mondta a szakember. Hozzátette, hogy gondoljunk csak azokra, akik tünetmentesen esnek át a fertőzésen és úgy kapják meg az oltást, amely ilyenkor sem okoz semmilyen problémát. 

„Minden bizonnyal onnan ered ez a kilencvennapos határidő, hogy azoknak, akik átestek a fertőzésen, legalább három hónapig nincs szükségük a vakcinára, hiszen ők ennyi időre minden bizonnyal ellenállóvá váltak a fertőzéssel szemben” – fogalmazott Rusvai.

„Ugyanakkor azt ajánlom, hogy a lezajlott fertőzés után – ami lehet a tíznapos karantén lejárta, vagy a negatív PCR-teszt dátuma – várjunk legalább egy-két hetet és csak utána vegyük fel az oltást” – tette hozzá a virológus.

Dr. Rusvai azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy azoknak, akik korábban átestek a koronavírus-fertőzésen, majd oltást is kaptak, sokkal magasabb lesz az ellenanyagszintjük, mint akik természetes módon nem estek át a fertőzésen.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (1989) elgondolkodtató (137) érdekességek (1200) fejtörő (73) megható (276) megrázó (67) recept (439) viccek (135)

Translate