Gyászol Orbán Viktor, ezt írta a közösségi oldalán:Facebook-oldalán emlékezett meg a kormányfő Solti György özvegyéről.

83 éves korában elhunyt Valerie Pitts, a neves karmester, Solti György felesége, hagyatékának, alapítványának kezelője. A szomorú hírt a Solti György Zeneiskola Vonószenekara tudatta a közösségi oldalán.

Orbán Viktor is megemlékezett Lady Valerieről, egy közös fotót megosztva a Facebookon.

"Isten Önnel, Lady Valerie Solti. Magyarország megőrzi emlékét" - írta a kép mellé a kormányfő.

"1937-ben született, a BBC-nél dolgozott riporterként és műsorvezetőként. Solti Györggyel 1964-ben találkozott, amikor interjút készített vele egy szállodában. 1967-ben összeházasodtak, majd két lányuk született, Gabrielle és Claudia. Valerie Solti később gyermekműsorokban dolgozott, ezek között volt művészeti és tudományos-ismeretterjesztő egyaránt. Egy idő után feladta a tévés karrierjét, Solti Györggyel több jótékonysági kezdeményezést alapítottak vagy vettek részt ilyen programokban. Az általuk létrehozott World Orchestra for Peace (Világzenekar a békéért) védnöke, de emellett több kulturális intézmény támogatója, mint például a Mariinszkij Színház alapítványa, a Chichagói Szimfonikus Zenekar, a budapesti Zeneakadémia. Solti György 1997-ben bekövetkezett halála után Lady Valerie és két lánya létrehozták a Solti Alapítványt (The Solti Foundation), amely fiatal művészeknek nyújt segítséget" - írta korábban Valerie Pitts-ről a Solti György Zeneiskola Vonószenekara a Facebook-oldalán.


Forrás

Share:
 
loading...

Népszerűek

Címkék

aktuális (1586) elgondolkodtató (100) érdekességek (1103) fejtörő (67) megható (265) megrázó (67) recept (404) viccek (133)