Már Hollandiában sem oltanak 60 év alattiakat AstraZenecával, méghozzá EZÉRTA döntést az után hozták meg, miután felmerült annak az erős gyanúja, hogy egy nő az oltást követően annak mellékhatásaiba halt bele – írja a Blikk.

Az AstraZeneca vakcinával kapcsolatban már több országban is felmerült, hogy vérrög képződést okoz. Azonban az Egészségügyi Világszervezet továbbra is kitart amellett, hogy biztonságos az oltóanyag.

A holland bizottság közölte, hogy az AstraZeneca oltóanyagával beoltottak közül öt személynél is súlyos trombózist állapítottak meg alacsony vérlemezke számmal, közülük egy nő belehalt. A vérrögképződés az oltást követő 7-10 napban lépett fel. A bizottság azt is elmondta: 25 és 60 év közötti nőkről van szó, akik közül háromnak tüdőembóliája, egynek pedig agyvérzése volt, egyikük belehalt. A pácienseken tapasztaltak olyasmik, mint amiket Európa szerte más országokban is jelentettek – írja a 444.

A vakcina betiltása miatt tízezer oltási időpontot kellett törölni, és az említett vakcinával eddig 400 ezer ember lett beoltva Hollandiában.

Németországban szintén néhány napja jelentették be, hogy csak a 60 év felettieket oltják AstraZenecával. Az ottani bizottság azért adott ki új ajánlást, mert a legújabb tudományos ismeretek szerint a vakcina a 60 éven aluliak körében vérrögképződést idézhet elő az agyban. Ez a mellékhatás nagyon ritkán fordul elő, de nagyon súlyos – mondta Angela Merkel.


Forrás

Share:
 
loading...

Népszerűek

Címkék

aktuális (1586) elgondolkodtató (100) érdekességek (1103) fejtörő (67) megható (265) megrázó (67) recept (404) viccek (133)